Propagandan lumo
  • LUOKITUS 32.01
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI, VÄRIKUVALIITE, 140 × 210 MM 
  • 344 SIVUA 
  • ULKOASU DOG DESIGN
  • ISBN 978-951-851-731-6

Propagandan lumo

Ilmestynyt 1.4.2017

OSTAprinted book

1900-luvun kylmää sotaa ja Neuvostoliiton romahdusta seurasi toiveikas vuosikymmen. Yhä uudet maat avautuivat demokratialle, ja poliittinen propaganda näytti painuvan diktatuurien mukana historian hämärään.

Meneillään oleva vuosisatamme on osoittanut, että viimeksi mainittu kehitys ei sittenkään toteutunut. Irakin sota, Ukrainan konflikti ja äärijärjestö Isisin nousu ovat nostaneet propagandan rytinällä maailmanpolitiikan keskiöön. Demokratiat eivät ole ilmiöltä suojassa. Äänestäjät Euroopassa ja Yhdysvalloissa kuuntelevat jälleen omaa valtaansa pönkittävien demogogien kutsua. Lisäksi nyt niin kuin ennenkin näyttävät propagandan tekijät olevan aina askeleen edellä suurta yleisöä. Miten se on mahdollista?

Joonas Pörstin Propagandan lumo esittelee mielipiteenmuokkauksen aakkoset alkaen niiden modernista alkuperästä, ensimmäisestä maailmansodasta. Teos johdattaa lukijan läpi 1900- ja 2000-luvun myrskyisten vuosikymmenten. Pörsti kertoo kattavasti mielten hallinnan mekanismeista, jotka ovat internetin aikakaudella yhä käytössä lännessä ja idässä, niin oikealla kuin vasemmalla. Propagandan ilmiötä avataan uusimman tutkimuksen valossa.

Propagandan lumo. Sata vuotta mielten hallintaa kannustaa lukijansa kohti avoimempaa maailmaa.

 

Joonas Pörsti sai teoksestaan Tieodonjulkistamisen valtionpalkinnon 2018. Ohessa ote palkintoperusteluista:

”Joonas Pörsti kertoo journalistisen sujuvasti ihmismieliin vaikuttamisen perusmenetelmistä. Tämä tieto on hyvää vastalääkettä propagandalle, sillä se opettaa meille tärkeää viestinnän kriittistä lukutaitoa ja kykyämme torjua suostutteluyritykset”.

"Putin osasi tehdä vaikutuksen ihmisiin. Hän oli tutkinut ennen ensitapaamistaan Yhdysvaltain presidentin kanssa huolellisesti tämän taustat avustajien laatimasta kansiosta. Bush oli tunnettu raittiina ja syvästi uskovaisena evankelikaalina, joka viihtyy maatilallaan Teksasissa. Niinpä Putin kertoi Bushille Slovenian Ljubljanassa kesäkuussa 2001 tarinan vanhasta datšastaan Pietarin lähellä. Mökki oli palanut tulipalossa muutamaa vuotta aiemmin. Ihmeenomaisesti palossa oli säilynyt vain äidin lahjoittama alumiiniristi, jonka Vladimir Putin oli ottanut kaulastaan ennen saunaa.

Ljubljanan tapaaminen oli alkanut varautuneissa tunnelmissa. Naton laajentuminen ja Yhdysvaltojen Eurooppaan kaavailema ohjuspuolustusjärjestelmä hiersivät ydinasemahtien välejä. Tunnin keskustelun jälkeen valtiojohtajien välillä vallitsi kuitenkin lämmin ystävyyden ja yhteistyön tunnelma, jota paikalla ollut BBC:n toimittaja ihmetteli uutisjutussaan. Bushin tiedettiin tekevän päätelmiä nopeasti intuitioonsa luottaen.

"Katsoin miestä silmiin", Bush kommentoi tapaamisen jälkeen vaikutelmaansa Putinista.

"Havaitsin, että hän on suoraselkäinen ja luotettava, ja meillä oli erittäin hyvä keskustelu. Sain käsityksen hänen sielustaan."

SULJE

 "Jokaisen, joka haluaa ymmärtää politiikkaa, mediaa tai mainontaa, pitäisi lukea tämä kirja. (...) Propagandan lumosta pitäisi tehdä koulujen oppikirja." Heikki Valkama, Image 22.6.2017

"Elämme 2010-luvulla edelleen propagandan aikaa, jopa vahvemmin kuin aikoihin. Välineitä ja tapoja on uusia, mutta keinot pitkälti vanhoja. Propagandan lumo on ajankohtainen suomenkielinen esitys aiheesta. Tarvetta sellaiselle on ollut, ja Pörstin teos täyttää aukkoa hyvin. Se on journalistisen sujuvasti kirjoitettu tietokirja, joka käyttää relevanttia kirjallisuutta ja muuta lähdeaineistoa." Jukka Kortti, Helsingin yliopiston talous- ja sosiaalihistorian sekä Aalto-yliopiston televisiotutkimuksen dosentti, Politiikasta.fi 8.5.2017