Ralf Gothónin soiva elämä
  • LUOKITUS 99.1
  • SIDOTTU, 140 × 210 MM 
  • 450 SIVUA 
  • ULKOASU JENNI SAARI
  • ISBN 978-951-851-746-0

Ralf Gothónin soiva elämä

Ilmestynyt 3.6.2016

OSTAprinted book

Ralf Gothóni (s. 1946) on kansainvälisesti menestyneimpiä ja arvostetuimpia suomalaisia pianotaiteilijoita. Pianosolisti- ja kamarimuusikkouran lisäksi hän on kapellimestari, säveltäjä, opettaja ja kulttuurien välisten musiikkisiltojen rakentaja.

Ralf Gothónin soiva elämä kertoo avoimesti Gothónin muusikontyöstä ja värikkäästä elämästä. Siitä, miten lapsuuden ankara maailma vaihtui musiikinopiskelijan villiin ja vapaaseen elämänmenoon. Ja miten muutto ulkomaille osoitti nuorelta pianistilta rohkeutta ja uskoa siihen, että elämässä selviää. Gothónin elämään on vuosien varrella kuulunut suuria menestyksiä, mutta myös kipeitä käännekohtia.

Musiikki on vienyt Gothónin eri puolille maailmaa. Hän matkustaa edelleen hengästyttävällä tahdilla maasta ja kaupungista toiseen soittaen, johtaen ja opettaen. Konsertteja on kertynyt tähän mennessä yli 2 500.

Gothóni on ollut koko ikänsä myös etsijä ja ihmettelijä. Yliluonnolliset kokemukset ja maailmankaikkeuden salaisuudet kuuluvat osana hänen maailmankuvaansa.

Kirjassa kuuluu Gothónin henkevä, nopeaälyinen ääni. Hän kuvailee ja erittelee mielenkiintoisesti suhdettaan musiikkiin. Gothónin persoonan eri puolia valottavat myös läheiset ja muusikkoystävät.

Kirjan kirjoittaja Raija Lampila (s. 1948) on toiminut Ressun yläasteen ja lukion musiikin lehtorina sekä Helsingin suomenkielisen työväenopiston musiikin suunnittelijana ja johtavana opettajana.

Musiikin maisteri Lampila on laatinut yhdessä Eira Kasperin kanssa viitisentoista musiikin oppikirjaa yläasteelle ja lukioon sekä Sini Rautavaaran kanssa kirjat Soiva laulutunti ja Sydämeni laulut yksinlaulun opetukseen.

»Muutettuaan Helsinkiin syksyllä 1962 Ralf sai musiikkipiireissä nopeasti maineen harvinaisen lahjakkaana ja monipuolisena pianistina. Nousu suuren yleisön tuntemaksi pianistiksi alkoi vuonna 1967, jolloin hän oli mukana Nuorten solistien konsertissa soittaen Franz Lisztin Es-duuri-konserton. --Saman vuoden kesällä Ralf valittiin Jyväskylän Kesän "Vuoden debytantiksi". Nimitys toi nuorelle taiteilijalle paljon julkisuutta ja useita konsertteja.
Paavo Berglundin johtaman Radion sinfoniaorkesterin kanssa Ralf soitti maaliskuussa 1968 Johannes Brahmsin pianokonserton nro 2 B-duuri. Konsertti oli käännekohta ja aiheutti kriisin, joka pakotti Ralfin miettimän soittamistaan uudella tavalla. Hänen oli pianistina opittava ymmärtämään äänen synnyttämisen syy ja motiivi, ja kyettävä tietoisuuden kautta löytämään soittoonsa tasapaino. Yksin Ralf ei vaikeasta tilanteesta selvinnyt, vaan matkusti Saksaan erään pedagogin luo, joka pystyi opettamaan spontaanille pianistille keskittymistä ja mielen hallintaa. Henkisesti matka oli pitkä, ja se oli Ralfista kuin portin avaaminen uuteen maailmaan, jota piti alkaa opiskella. Oman tien selkiytymiseen oli kuluva oma aikansa."

SULJE

"On oikein hyvä, että Gothónin vitsikäs puoli tulee nyt näkyviin. Ja että hänen paikoin poukkoilevaa elämänfilosofiaansa valotetaan rationaalisen elämäkerturin toimesta." Vesa Sirén, Helsingin Sanomat 19.6.2016