Tahto
  • LUOKITUS 79.12
  • SIDOTTU, 140 × 210 MM 
  • 300 SIVUA 
  • ULKOASU JENNI SAARI
  • ISBN 978-951-851-622-7

Tahto

Ilmestynyt 27.9.2016

OSTAprinted book

Aino-­Kaisa Saarinen on yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä suomalais­hiihtäjistä. Moninkertainen maail­manmestari ja olympiamitalisti on kiertänyt maailmancupia yli 15 vuotta, ja menestykse­käs ura jatkuu. Mitä kaikkea tämä on vaatinut ja vaatii yhä?

Palkitun urheilutoimittajan Pekka Holo­paisen kirjoittamassa muistelmateoksessa Saarinen kertoo uransa menestyksistä ja karvaista pettymyksistä – joista kaikki eivät ole tapahtuneet ladulla. Millaista on huippu­-urheilijan elämä, jossa on pakko jakaa itsensä kahdeksi: urheilija­ ja siviiliminäksi?

Saarinen avaa tärkeiden taustajoukkojensa merkitystä, ja kertoo myös siitä millaista on, kun tukea ei saa vaikka sitä tarvitsisi. Teokses­sa valotetaan niin ikään tähän asti kulissien taakse jääneitä ikäviäkin tapauksia ja ilmiöitä Suomen hiihtomaajoukkueessa. Muistelmissaan Saarinen luo harvinaisen rehellisen katseen huippu­urheiluun. Ja tule­vaan: mitä kaikkea vaatii, että jaksaa vaikkapa lapsen saamisen jälkeen rakentaa huippu­kuntonsa uudestaan, tähdätä seuraaviin ja sitä seuraaviin kisoihin? Ainakin tahtoa.

»Uskon aivan vilpittömästi olevani Suomen kaikkien aikojen motivoituneimpia, sitoutuneimpia ja palavasilmäisimpiä huippu-urheilijoita. Jos Passilan Marko olisi käskenyt minun jyrsiä itseni Salpausselän harjanteen läpi, minusta olisi tullut saman tien ihmispora.

Olen keskiluokkaisesta, ehjästä urheilullisesta kodista. Silti minunkin täytyi pahimmilla hetkillä taivutella itseäni uskomaan unelmiini ja jatkamaan, hakemaan uskonvahvistusta muualta. Mitä tuossa tilanteessa tapahtuu motivaationsa kanssa hieman hapuilevalle nuorelle lahjakkaalle urheilijalle, jonka koti ei ehkä olekaan ehjä ja kukaan ei ratkaisevalla hetkellä tue?

Eli kun eniten tarvitsin tukea, sain sitä vähiten. Näin se menee, kuin luonnonlaki. Mutta jos sen vaiheen sinnittelee ja kestää, on mahdollisuus ainakin henkisen kovuuden puolesta tulla todelliseksi huipuksi."

SULJE

"Tämän kirjan hiihdon ystävä ahmaisee parilta istumalta. Ja sitten ei voi kuin ihmetellä, että onpahan melkoinen menijä. Hiihtokautta odotellessa! Kirjan lukenut seurannee Aino-Kaisaa uusin silmin." Outi Hytönen, Kestävyysurheilu.fi 4.10.2016

"Pekka Holopaisen minä-muotoon kirjoittama Saarisen elämänkertakirja tarjoaa mestarihiihtäjälle foorumin vuodattaa julkisuuteen asioita, jotka joukkuelajeissa tavataan pitää joukkueen sisäisinä eikä niistä hiiskuta pukukopin ulkopuolella. (...)Tahto - Aino-Kaisa Saarisen kahdet kasvot on koruton kuvaus kunnianhimoisen urheilijan via Dolorosasta (kärsimystie) kohti päämäärää, jossa odottaa valtaistuin, jolle mahtuu istumaan kerrallaan vain yksi valtijatar." Christer Sarlin, Yle Urheilu 27.9.2016

"Suorapuheinen Saarinen latoo kirjassa omat ja toistenkin mielipiteet napakasti pöytään. (...) Kiintoisinta antia on kuvaus valta-asetelmista urheilijoiden ja heidän tukijoukkojensa välillä: kuka päättää, kuka saa hiihtää ja kuka ei." Eva Kottonen, Jylkkäri 18.11.2016

"Teos on hyvä opintomatka siihen maailmaan, jota huipulle pääseminen vaatii. Kirjan luettuaan ymmärtää hitusen paremmin, miksi niin harva viisimiljoonaisen Suomen kansan urheilija yltää lajissaan aivan huipulle. Kirjan luettuaan ymmärtää myös hitusen paremmin Therese Johaugin dramaattista itkua ja kauhunsekaisia ilmeitä doping-kärystä kertovassa tiedotustilaisuudessa." Samuli Vänttilä, Suomenmaa 23.10.2016