Herttuatar ja kapteenin vaimo
  • LUOKITUS 92
  • SIDOTTU, KUVALIITE, 220 × 215 MM 
  • 200 SIVUA 
  • ULKOASU HELENA KAJANDER
  • VALOKUVAT PAMELA ERIKSSON
  • ALKUTEOS HERTIGINNAN OCH KAPTENSKAN
  • SUOMENTANUT CAJ WESTERBERG
  • ISBN 978-951-851-805-4

Herttuatar ja kapteenin vaimo

Ilmestynyt 18.8.2017

OSTAprinted book

Purjelaiva Herttuatar Cecilie, Herzogin Cecilie, on merenkulun historiamme tunnetuimpia aluksia. Sen haaksirikko vuonna 1936 herättää yhä surua. Muutamia vuosia sitten aluksen legendaan tuli uusi käänne: ahvenanmaalainen Freya Darby löysi kotoaan vuosikymmeniä avaamattomana olleen matkalaukun. Laukusta löytyi hänen äitinsä kirjeitä ja valokuvanegatiiveja: upeita potretteja matkustajista, merimiehistä ja merikapteenista sekä ihmeellisen kauniista aluksesta, Ceciliestä.

Kirjeet ja kuvat toimivat lähtökohtana Ulla-Lena Lundbergin lumoavalle tekstille, joka kertoo samalla sekä aluksen että sen mukana matkaa tehneiden tarinaa. Kirja rakentuu Pamela Erikssonin ennen julkaisemattomista kuvista, Lundbergin tekstistä sekä Ahvenanmaan merenkulkumuseon kuvakokoelman kuvista. Kirja on syntynyt Ulla-Lena Lundbergin, Freya Darbyn ja Per-Ove Högnäsin yhteistyönä.

Kuvien ja tekstin kautta avautuu näkymä uljaan Herttuattaren viimeisiin matkoihin aina haaksirikkoon asti. Samalla Lundberg maalaa esiin nuoren ahvenanmaalaisen merikapteenin Sven Erikssonin ja laivaan Australiassa nousseen Pamela Bournen rakastumisen: Bourne on itsenäinen nuori nainen, journalisti, seurapiireissä kuin kotonaan sukkuloiva, lahjakas valokuvaaja. Eriksson harkitsevaisen pidättyväinen mutta ällistyttävän taitava kapteeni ahvenanmaalaisesta merimiessuvusta.

Herzogin Cecilie matkaa ajassa ennen sotaa, silloin kun kaikki on vielä mahdollista ja horisontti avoin. Ja aina on kyse kapteenin ja tulevan kapteenin rouvan suuresta intohimosta, merestä ja matkaamisesta, rakkaasta ja ylväästä purjealuksesta.

"Kun matkustaa purjelaivalla, suurenmoisinta on se, että on aikaa. Kun laiva lähtee Wallaroosta, menee ainakin kolme kuukautta ennen kuin saavutaan Englantiin. On aikaa keskusteluille, on aikaa tunteille. Vaikka päivän ohjelma on ennalta suunniteltu ja miehistön työtehtävät ovat raskaita, kaiken alla on pohjavirta, hidas ja vartova. Laiva etenee kuin yksinäinen planeetta kiertoradallaan kokonaan itsensä varassa tavalla, jota on vaikea kuvitella nykyisessä online-maailmassa.

Pamela on haltioitunut ennen kaikkea laivasta, mutta luonnollisestikin myös sen purjehtijoista. Pamela on monipuolisesti lahjakas. Ihmissuhteissa hän kykenee ystävyyteen ja arvonantoon, joten hänellä on laivalla hyvät välit kaikkien kanssa: yhtä hyvin poikien, joiden mukana hän kiipeilee takilassa, kuin päällystön kanssa, jonka seurassa hän aterioi messissä."

SULJE