Kärsimys on turhaa
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, YLIVETO, 130 × 207 MM 
  • 164 SIVUA 
  • ULKOASU ELINA WARSTA
  • ISBN 978-951-851-647-0

Kärsimys on turhaa

Ilmestynyt 24.10.2017

OSTAprinted bookebook

Jouko Turkkaa pidettiin teatterintekijänä, kirjailijana ja koko lailla muutenkin ristiriitaisena hahmona. Samaa voinee sanoa hänen postuumista teoksestaan Kärsimys on turhaa, jos ristiriitaisuus tarkoittaa häikäilemätöntä rohkeutta kääntää katseensa sinne, minne moni ei haluaisi.

Pökerryttävässä teoksessaan Turkka ei käy enempää eikä vähempää kuin perusasioiden kimppuun. Teemojansa kasvattavassa kirjassa ainakin ruoka, seksuaalisuus, raha ja valta saavat luku toisensa jälkeen uuden viekkaan jengan tai armottoman täyslaidallisen.

Kärsimys on turhaa on karnevaali, jossa leivosherkuttelu on vain sovinnaisuuden mitan päässä ihmissyönnistä ja maailman yhdistävät kolme muotoaan muuttavaa nymfomaania. Ilottelun ja raakuuden läpi raikaa kuitenkin vakava etiikka: Ihminen ei ole pieni – raha, valta ja typeryys nujertavat hänet sellaiseksi. Jotain uutta ja tärkeää löytyy vain menemällä alhaisinta ja vaarallisinta päin. Vähäpätöisyyttä ei ole. Ja, niin, kärsimys on turhaa.

"Palataan vielä siihen kohtaan kun kolme nymfomaania alkoi nälkäänsä puhua mausteista. Sahramista, kalleimmasta mausteesta herkkujen värjäykseen... He alkoivat vuoron perään muistuttaa toisiaan mausteista ja vesi kielellä he huudahtelivat, suut aisteista tulessa kirkuivat nälissään, kieltäen toisiaan kertomasta tulistavista aineista. He alkoivat nälän lisäksi syttyä muihinkin liekkeihin, ilma alkoi kuumuudessa loppua ja heitä kouristi ja nauratti ilman syytä. Kuumassa he eivät enää pystyneet hallitsemaan itseään, tukahdutettu nälkä piti liikkeellä mutta mitään muuta he eivät jaksaneet kuin puhua miehistä nälissään, sylkeä suu täynnä nälästä ja uteliaisuudesta ja estottomuudesta jonka kärsimys ja kiimaisuus pakkotilanteen takia aiheutti.

He olivat nimittäin kaikki saaneet ruokakulttuuriherätyksen."

SULJE