Kivikkopellon poika
  • LUOKITUS 99
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 140 × 210 MM 
  • 336 SIVUA 
  • ULKOASU TARU STAUDINGER
  • ISBN 978-951-851-741-5
  • Kitka-sarja 003 ISSN 2343-1385

Kivikkopellon poika

Ilmestynyt 27.9.2017

OSTAprinted book

Erkki Laatikainen (1946–2013) muistetaan sanomalehti Keskisuomalaisen pitkäaikaisena päätoimittajana ja kiisteltynä persoonana. Kansakunnan mieleen on jäänyt, miten Paavo Lipponen luonnehti vuonna 2004 kitkerään sävyyn Laatikaista ja tämän kollegaa, sanomalehti Ilkan päätoimittajaa Kari Hokkasta "maakuntiaan terrorisoiviksi satraapeiksi".

Laatikainen oli poliittinen voimahahmo kotimaakunnassaan Keski-Suomessa, mutta hänen omapäisen arvokonservatiivinen ja keskusta-aatteellinen kirjoittelunsa sysäsi seisovia vesiä liikkeelle myös valtakunnallisesti. Olli Matikaisen kirjoittama Kivikkopellon poika on inhimillinen kertomus vaatimattomista oloista ponnistaneen suurten ikäluokkien savolaispojan kunnianhimoisuudesta, saavutetusta menestyksestä ja vallasta, mutta myös sen hinnasta. Elämäkerta perustuu Laatikaisen laajaan henkilökohtaiseen arkistoon ja haastatteluihin, joiden ansiosta teos avaa ainutlaatuisen näköalan myös lehtiotsikoiden ja mielikuvien takaiseen lähihistoriamme todellisuuteen.

"Henkilönä Laatikainen piti Lipposesta ja vuolaasti arvioi tämän Suomen sodanjälkeisen kauden yhdeksi johtavaksi poliitikoksi. Laatikainen nautti Lipposen kulmikkaasta ilmaisusta ja sanomisesta vastaan. Näin oli silloinkin, kun Lipponen tammikuussa 1997 muisti päätoimittajaa omakätisellä palautteella "kiiluvasilmäisestä kepulaisuudesta". Arkkivihollisuuden näennäisyys tuli viimeistään selväksi, kun Lipponen vieraili pian satraappikohun jälkeen Alkio-opistolla Korpilahdella huhtikuussa 2004. Laatikainen haki Lipposen Tikkakosken lentoasemalta ja tunnelma oli vieraan istahdettua työsuhde-Volvoon korostetun sovinnollinen. Turbokone väänsi vaivattomasti alla, kun Lipponen kiitti matkalla Korpilahdelle Laatikaisen, Seppo Sarlundin ja Kari Hokkasen osallistumisesta hiljattain kuolleen Aimo Kairamon muistamiseen, kyseli leppoisasti maakunnan kuulumisia ja kehaisi Jyväskylän yliopiston rehtoria Aino Sallista."

SULJE