Kun Mannerheim valitsi Suomen
  • LUOKITUS 99
  • SIDOTTU, KUVALIITE, 140 × 210 MM 
  • 200 SIVUA 
  • ULKOASU JENNY LUCANDER
  • ALKUTEOS NÄR MANNERHEIM VALDE FINLAND
  • TEOS & FÖRLAGET -SARJA
  • ISBN 978-951-851-800-9
  • MYÖS SÄHKÖKIRJANA

Kun Mannerheim valitsi Suomen

Ilmestynyt 2.6.2017

OSTAprinted book

Toimittaja Matts Dumellin Kun Mannerheim valitsi Suomen on ensimmäinen kirja, joka luo kokonaiskuvan Carl Gustaf Mannerheimin todennäköisesti traumaattisimmasta ja joka tapauksessa ratkaisevimmasta vuodesta sotilaana: 1917. Vuosi oli kenraalin viimeinen Venäjän keisarillisessa armeijassa. Tuolloin hän vieraili tsaarin perheen luona viimeistä kertaa. Samalle vuodelle osuivat salaliitto Aleksandr Kerenskin väliaikaista hallitusta vastaan, pako Odessaan ja kohtalokas paluumatka Petrogradin kautta Helsinkiin.

Ja lopulta kamppailu Suomen muodostumassa olevan armeijan ylipäällikön tehtävästä – asemasta, johon pääsy ei ollut mitenkään itsestään selvää. Mannerheimista tuli kuin tulikin suomalaisten kansallissankari, mutta asiat olisivat voineet mennä myös toisin. Dumellin kuvaus Mannerheimista tuo kiehtovaa lisävalaistusta kansakunnan suurmiehen persoonaan.

"Marmeladia Romaniaan
Mannerheimin sukulaisten, lähinnä Sophien, piti toimittaa rintamalle vaikuttavia tavaramääriä. Neljä kiloa kauraryynejä, viisi kiloa saippuaa, välistä näkkileipää, kotileivonnaisia, viskiä, tyylikkäitä pulloja, sadeviittoja (Ruotsista), hyttysverkkoja ja pressua kenttäkylpyammetta varten. Tilaaja oli lisäksi pikkutarkka ja lähes komenteleva vaatimuksissaan, mikä käy ilmi kirjeestä Sophielle kesällä 1916:'Ole kiltti ja järjestä tämän homeisen ja kuluneen 'tubin' tilalle uusi täsmälleen samanlainen parhaasta saatavissa olevasta pressusta. Osta lisäksi 300 sikaria, 'Reginaa' tai vastaavaa; Brunon neiti tietää mitä minä poltan. Olisin myös kiitollinen parista kolmesta Pinaud'n Vétegalista. Ellei sitä ole saatavissa, lähetä jotain muuta hyväntuoksuista hiusvettä Mikaelin suosituksen mukaisesti sekä 2 tai 3 pulloa eau de Colognea. Mikäli ostat vielä pari kolme kiloa marmeladia tai jotain muuta, pitkään säilyvää makeaa, olet ansainnut rajattoman kiitollisuuteni.'Lopuksi hän pani kuoreen 100 ruplaa ja lisäsi jälkilauseen: "Ehkäpä voisit myös järjestää minulle muutaman pullon viskiä ja 10 naulaa 'Sunlight Soapia'."

SULJE

"Matts Dumell dokumentoi tarkasti ja mukaansa tempaavasti Gustaf Mannerheimin elämän raskainta ja ratkaisevinta vuotta 1917. Samalla hän etsii ihmistä myyttien takana."
Hannele Salminen, Kirjasta kirjaan –blogi, 2017