Röyhkeys
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI, 130 × 207 MM 
  • 189 SIVUA 
  • ULKOASU SANNA-REETA MEILAHTI
  • ISBN 978-951-851-759-0

Röyhkeys

Ilmestynyt 5.9.2017

OSTAprinted book

Romaanin kertoja vaeltaa Turussa odottamassa Bruce Springsteenin konserttia, Tampereella työvoimakoulutuksessa ja Helsingissä kirjoittajakoulussa. Hän pitää kanapitsasta, tyttöystävästään, ja suosikkiartistinsa konsertista hän suorastaan ilahtuu. Työtä hän ei halua tehdä.

Röyhkeys onkin kirja työstä. Romaanin lakoninen kerronta näyttää vaivihkaa kahmaloittain maailmasta, jossa työn tekeminen on ihmisarvon mitta. Missä ollaan, kun työ määrittää kaiken yhteiskunnassa, mutta sitä ei haluta tehdä, syystä tai syistä joita ei suoraan kerrota – ja jotka eivät välttämättä meille kuulu?

Ossi Nymanin esikoisromaani on muun muassa loisteliasta peliä autofiktiolla. Kerronnan taiturillinen tasaisuus huipentuu sen kolmannessa osassa, jossa fiktion maailma (ja ehkä maailman fiktiivisyys) tuodaan mukaan itse eletyn rinnalle. Tämä romaani on vaellusta, jolla ei välttämättä aina ole suuntaa, mutta merkitystä, tunnetta ja arvoa sillä on.

"Uraohjaaja toivotti kaikille reippaasti hyvää huomenta, mutta kukaan ei vastannut hänelle ääneen. Uraohjaajasta näki, että tämä oli hänelle mahtava päivä ja täynnä erilaisia mahdollisuuksia. Hän alkoi jututtaa isossa lasikopissa istuvaa vahtimestaria ja kertoi hänelle, että meillä oli tässä huikea ryhmä kasassa. Hän oli sanonut meitä huikeiksi monta kertaa edellisten päivien aikana ja minä mietin edelleen oliko hän oikeasti sitä mieltä, koska minun oli vaikea sitä huikeutta nähdä. Markoakin hän oli sanonut huikeaksi, kun Marko oli puhunut ihmisten oikeuksista ja kansalaispalkasta ja muusta niin, että uraohjaajakin oli siitä innostunut ja hymyillyt suu auki, vaikka ei hän muuta ollut osannut Markolle vastata kuin aivan huikeaa ja hienoa Marko, ja jatkanut sitten oman asiansa puhumista. Uraohjaaja sanoi vakavalla äänellä, että jos meidän täytyi jonnekin täällä aikuiskoulutuskeskuksessa löytää, niin tässä oli mies, joka osasi meidät sinne opastaa."

SULJE

"Röyhkeys on ainutlaatuisen hallittu esikoisteos. Sen itsetietoinen leikittelykin on juurevasti kiinni nykypäivässä. (--) Röyhkeys on nimensä mittainen harkittu isku kirjallisuusinstituution sydämeen, kirjoittajakoulutuksen ja työrealismin tolkuttomaan ihailuun. Se on hieno, elvyttävä ele esikoisteokselta."
Markku Soikkeli, Aamulehti 2.10.2017