Sininen tango
  • LUOKITUS 04
  • SIDOTTU, 130 × 197 MM 
  • 272 SIVUA 
  • ULKOASU TARU STAUDINGER
  • ISBN 978-951-851-723-1

Sininen tango

Ilmestyy 10.10.2017

OSTAprinted bookebook

Tommi Uschanovin esseekokoelma Sininen tango käsittelee musiikkia, elokuvaa, kaunokirjallisuutta, valokuvaa sekä näiden kulttuurin lajien kuluttamisen ja harrastamisen historiaa. Osa esseistä sivuaa myös historian ja filosofian kysymyksiä. Kirjan yksittäisiä aiheita ovat mm. äänilevyn historia, populaarimusiikin ja klassisen musiikin välinen suhde, nostalgia, Paavo Rintalan ja Juhani Mustosen romaanit sekä Ludwig Wittgensteinin ja Frank Cioffin filosofia.

Kuten Uschanovin kirjat usein ennenkin, myös Sininen tango pyrkii esittelemään suomalaisille lukijoille ihmisiä ja ilmiöitä, jotka ovat täkäläisessä keskustelussa jääneet paitsioon tai jonkinlaiselle katvealueelle, vaikka saattavat muualla länsimaissa olla hyvinkin tunnettuja.

Kaikkein laajimmalla tasolla kirjan esseitä yhdistää kysymys menneisyyden ja nykyhetken suhteesta. Miksi nykyisyyden ja historian välillä tuntuu tietyissä tilanteissa olevan ylitsepääsemätön kuilu, mutta toisissa tilanteissa ei? Ja miksi se, että tämä kuilu tuntuu ylitsepääsemättömältä, taas tuntuu tietyissä tilanteissa ongelmalliselta tai kiusalliselta, mutta toisissa tilanteissa ei? Entä mikä on kulttuurin ja taiteen rooli näiden tuntemusten artikuloimisessa?

"Olen kirjoittanut itselleni päänsisäisen lyhytelokuvan, jossa kuolemaisillaan olevaa puukotuksen uhria tuodaan ambulanssilla Meilahden sairaalaan. Ensin nähdään sairaalan välittömässä läheisyydessä oleva huoltoasema hetkeä ennen kuin ambulanssi menee siitä ohi; sen jälkeen näytetään sen meneminen ohi; ja lopuksi nähdään sama huoltoasema hetkeä myöhemmin.

Seikka, että vain muutaman metrin päässä kamppaillaan elämästä ja kuolemasta, ei vaikuta huoltoaseman toimintaan mitenkään. Metvurstipakkaukset ovat kylmäkaapissa ja iltapäivälehdet telineessä täsmälleen samalla tavalla riippumatta siitä, meneekö ambulanssi ohi juuri nyt, tai siitä, koska se on viimeksi mennyt ohi. Mikäli puukotus ylittää uutiskynnyksen, se saattaa korkeintaan esiintyä seuraavan päivän iltapäivälehdessä. Mutta tämä on jo täysin eri asia."

SULJE