Sininen tango
  • LUOKITUS 04
  • SIDOTTU, 130 × 197 MM 
  • 272 SIVUA 
  • ULKOASU TARU STAUDINGER
  • ISBN 978-951-851-723-1

Sininen tango

Ilmestynyt 28.10.2017

OSTAprinted bookebook

Tommi Uschanovin esseekokoelma Sininen tango käsittelee musiikkia, elokuvaa, kaunokirjallisuutta, valokuvaa sekä näiden kulttuurin lajien kuluttamisen ja harrastamisen historiaa. Osa esseistä sivuaa myös historian ja filosofian kysymyksiä. Aiheiden kirjoon mahtuvat muiden muassa äänilevyn historia, populaarimusiikin ja klassisen musiikin välinen suhde, Juhani Mustosen romaanit, Yhdysvaltain mustan väestön historia sekä Tekniikan maailma -lehti.

Laajemmalla tasolla kirjan esseitä yhdistää kysymys menneisyyden ja nykyhetken suhteesta. Miksi nykyisyyden ja historian välillä tuntuu joskus olevan ylitsepääsemätön kuilu, mutta joskus ei? Ja miksi kuilun ylitsepääsemättömyys tuntuu taas tuntuu joskus ongelmalliselta, mutta joskus ei? Entä mikä on kulttuurin ja taiteen rooli näiden tuntemusten artikuloimisessa?

"Olen kirjoittanut itselleni päänsisäisen lyhytelokuvan, jossa kuolemaisillaan olevaa puukotuksen uhria tuodaan ambulanssilla Meilahden sairaalaan. Ensin nähdään sairaalan välittömässä läheisyydessä oleva huoltoasema hetkeä ennen kuin ambulanssi menee siitä ohi; sen jälkeen näytetään sen meneminen ohi; ja lopuksi nähdään sama huoltoasema hetkeä myöhemmin.

Seikka, että vain muutaman metrin päässä kamppaillaan elämästä ja kuolemasta, ei vaikuta huoltoaseman toimintaan mitenkään. Metvurstipakkaukset ovat kylmäkaapissa ja iltapäivälehdet telineessä täsmälleen samalla tavalla riippumatta siitä, meneekö ambulanssi ohi juuri nyt, tai siitä, koska se on viimeksi mennyt ohi. Mikäli puukotus ylittää uutiskynnyksen, se saattaa korkeintaan esiintyä seuraavan päivän iltapäivälehdessä. Mutta tämä on jo täysin eri asia."

SULJE