Suo
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI,
  • 130 × 207 MM 
  • 240 SIVUA 
  • ULKOASU SANNA-REETA MEILAHTI
  • ISBN 978-951-851-819-1

Suo

Ilmestynyt 28.9.2017

OSTAprinted book

Miss Suomi roikkuu tahmaisena julisteena huussin seinällä. Venäläinen sotavanki on enemmän omaa väkeä kuin häntä etsivät viranomaiset. Kontulassa harjoitetaan best practice -mallista liiketoimintaa verottomana ja laadukkain pesäpallomailoin. Yleisessä saunassa muistellaan kyllä sota-aikaa, mutta ehkä erilaista kuin mitä kansallinen kaanon meille kertoo, sissitoiminta kun on tapahtunut pitkälti miestenhuoneissa.

Marko Leinon yhdeksäs romaani Suo on pirstaleinen otos satavuotista Suomen tasavaltaa. Vuosilukujen mukaan nimetyt luvut eivät salli tavanomaista kronologiaa, vaan vuosikymmenten kokemuksia rinnastetaan, verrataan, näytetään kuinka kokemukset, puhetavat ja ylevät aatteet muuttavat muotoaan, nostavat päätään odottamattomissa paikoissa ja ajoissa.

Suon sirpaleista muodostuu kokonaisuus, joka ei ole suuri kansallinen kertomus, vaan satavuotinen hetteikkö, jossa ihmisten kohtalot välillä risteävät mutta useimmiten ollaan tavalla tai toisella yksin – jossa usein on parempi muistaa väärin koska todellisuus on sietämätön. Suurmiehiä syntyy ja kuolee tuolla jossain, mutta kukaan ei voi olla niin suuri ja uhkaava kuin oman ruokakunnan jäsenet.

"Sun isäs oli täysi paska, ei mitään muuta. Muista se. Ai, miksikö mä menin kimppaan sen kanssa. Mä olin nuori ja tyhmä. Mä yksinkertasesti uskoin Arden vinoon hymyyn, ruskeisiin silmiin ja lipevään paskaan ihan liian kauan. Kun mä lopulta ymmärsin ja myönsin ittelleni asioiden oikean tolan, oli jo ihan liian myöhästä. Okei, vaikuttihan siihen aluksi sekin, että me saatiin kaupungilta vuokra-asunto, kaksio. Se oli kova juttu seittemäntoistavuotiaalle. Pääsi himasta pois.

Missä se oli, minä kysyn.

Mikä, äiti vastaa.

Se asunto.

Tässä. Siis se on just tää yksi ja sama kämänen luukku.

Ai."

SULJE

"Aiemmista teoksistaan tuttuun tapaan Leino kuvaa ennen kaikkea psykologista kansallismaisemaa. Hänen käyttämänsä kieli on tajunnanvirrassa rönsyillessäänkin käsikirjoitusmaisen täsmällistä. (--) [T]eos on oivaltava, julma ja paikoin hauskakin muistutus siitä, että koko Suomi on rakennettu pettävälle maaperälle, suolle."
Vesa Rantama, Savon Sanomat 10.12.2017

"Leinon kirja on rattoisaa luettavaa, vaikkakin tarinoiden sisältö on välillä ankeaa."
Sinikka Klaus, Länsi-Uusimaa 26.6.2018

"Synkät kohtalot liikuttavat, mutta suonsilmässä on niin pimeää, että se muuttuu jo mustaksi huumoriksi. Myös Leinon kielikuvat ovat hauskoja ja osuvia. (--) Leino taitaa tyylit ja puheenparren. Tekstit toimisivat myös teatterin lavalla, sen verran hyvin ne osuvat korvaan."
Leena Härkönen, Etelä-Saimaa 4.11.2017