Yeah! Yeah! Tässä tulemme!
  • LUOKITUS 78.891
  • SDOTTU, YLIVETO
  • NELIVÄRIKUVITUS 246 × 224 MM 
  • 304 SIVUA 
  • ULKOASU TUOMO PARIKKA
  • ISBN 978-951-851-709-5

Yeah! Yeah! Tässä tulemme!

Ilmestynyt 25.9.2017

OSTAprinted book

Kiistatta – siis kiistatta – maailmanhistorian merkittävin popyhtye The Beatles on tunnetusti esiintynyt äänitteillään, elokuvissa, lukemattomissa kirjoissa ja lehdissä, monien maiden ja kaupunkien keikkapaikoissa, radiossa, televisiossa, haaveissa ja ties missä muualla. Mutta ei Suomessa.

Kuitenkaan se, että Beatles ei koskaan Suomessa keikkaa soittanut, ei ensinkään tarkoita, etteikö yhtye olisi täkäläistä nuorisoa villinnyt ja siten tehnyt maastamme paremman paikan.

Toimittajat Mikko Vienonen ja Juha Niemi ovat koonneet kaiken löytämänsä aineiston aikalaislähteistä lähtien ja kirjoittaneet kattavan ja pätevän kokonaisesityksen siitä, millaiseen Suomeen Beatles-ilmiö rantautui ja mitä siitä seurasi, myös bändin hajoamisen jälkeisinä vuosikymmeninä. Runsas kuvitus tukee lennokkaita tarinoita.

Mukana on myös tyhjentävä esitys siirtymisestä auton penkkiriviltä toiselle, Paulin sylistä Johnin viereen, kohtaamisessa joka jäi Suomen ja Beatlesin merkittävimmäksi.

"Yeah! Yeah! Tässä tulemme! toi beatlemanian niin lähelle suomalaisia faneja kuin ilman live-konserttia oli mahdollista. Samalla se koulutti täkäläiset nuoret uuteen pop-kulttuuriin, jossa poikien tehtävä oli soittaa ja tyttöjen kirkua. Kun elokuva oli ehtinyt muutaman kuukauden kuluttua Bio-Biosta Helsingin ydinkeskustasta viiden kilometrin päähän Kino Käpylään, yleisö tiesi jo hyvin, miten sen kuului käyttäytyä. Eero Ahrella on siitä elävä muisto:

– Lienee ollut tammi- tai helmikuuta 1965, sunnuntai-iltapäivä, kun menin 13-vuotiaan serkkuni kanssa filmiä katsomaan. Katsomo oli melkein täynnä ja tyttövoittoinen. Kirkuminen oli alusta pitäen volyymiltaan samaa tasoa kuin elokuvassa kuultava huuto. Aina kun tuli lähikuva, tytöt kirkuivat kuvassa esiintyvän beatlen nimeä. Jonkin aikaa serkkuni jaksoi huutaa kirkujille 'TURPA KIINNI', mutta hän luovutti ylivoiman edessä nopeasti."

SULJE

"Mikko Vienonen ja Juha Niemi ovat tehneet hengästyttävän kulttuuriteon kartoittaessaan Liverpoolin nelikon vaikutuksia suomalaiseen popmaisemaan. Samalla kirjailijat tulevat maalanneeksi hienostuneen kuvan nuorisokulttuurin saapumisesta Pohjolan perukoille."
Arttu Rantakärkkä, Aamulehti 22.12.2017