Yleisö
  • LUOKITUS 82.2
  • SIDOTTU, YLIVETO 145 × 207 MM 
  • 104 SIVUA 
  • ULKOASU MARKUS PYÖRÄLÄ
  • ISBN 978-951-851-796-5

Yleisö

Ilmestynyt 14.9.2017

OSTAprinted book

Eino Santasen Yleisö on mestarillinen ajankuva talouden, some-edustamisen ja teknologian läpäisemästä elämästämme. Sen erilaisia ilmaisun muotoja hyödyntävä hybridirunous laajentaa kirjallisen taiteen rajoja ennennäkemättömillä tavoilla. Runokirjaa valmistettaessa on muun muassa konkreettisesti poltettu rahaa.

Kirjan musikaalisissa ja kuvataidetta lähestyvissä runoissa kohdataan robotiksi muuttuva vapauden lintu, selfiet muuttuvat kuolleiden kuviksi, ja rahasta on tullut satavuotiaan yhteiskuntamme ainoa virallinen kieli, sekä tulevaisuutemme edustaja.

Kokoelman edetessä lukija joutuu ratkaisemaan automatisoituvan maailman mukanaan tuomia mahdottomia moraalisia ongelmia. Yleisö jatkaa Santasen Tekniikan maailmat -teoksessa esiteltyä käsitetaiteellista Setelirunoushanketta.

Kirjan luku "FI00 0000 0006 1220 17" koostuu värillisinä skannatuista 20 euron setelirahoista, joihin on kirjoituskoneella, korjauslakalla, polttamalla ja qr-koodi-tarratulosteilla toteutettujen nettiupotusten avulla laadittu suomalaisen yhteiskunnan rahasuhdetta käsitteleviä vahvan visuaalisia runoja. Yleisö-teoksen runous laajenee myös tanssitaiteen piiriin.

Yleisön runoihin perustuva Valtteri Raekallion ja Santasen immersiivinen tanssiteos saa ensi-iltansa 2018. Aiemmin kaksikko on luonut yhteistyössä ylistetyn tanssiteoksen Edustaja, joka perustui Tekniikan maailmojen runoihin.

"nousin ylös

oli kevät

tai puhelimen ruutu elävänä levällään

oli kevät

julkaisin sen

vedin parempaa kuvaa huonomman päälle ––"

SULJE

"Santasen Yleisö on kauhea kirja, vuoden parhaita runoteoksia. Ilmaisun muoto vaihtelee sikermästä toiseen, mutta teoskokonaisuus pelaa silti ihailtavan hallitusti yhteen."
Miikka Laihinen, Turun Sanomat 20.12.2017

"Yleisö esittää maailman, joka on yhtä aikaa uhkakuva ja jo tuttu kaikkialta ympäriltämme. Santanen havainnoi tätä kaikkea tarkkuudella, jota voisi odottaa ulkoavaruudesta saapuneelta huippuälykkäältä tarkkailijalta. Vaatii etäisyyttä, että jotain näin yleistä voi nähdä näin tarkasti ja vieläpä kirjata näin kauniiksi, yksinkertaisiksi lauseiksi."
Vesa Rantama, Karjalainen 19.12.2017