Ennen kuin olet poissa
  • LUOKITUS 84.2
  • NIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 160 × 212 MM
  • 152 SIVUA
  • ULKOASU ULLA DONNER
  • ALKUTEOS INNAN DU FÖRSVINNER
  • SUOMENTANUT LAURA JÄNISNIEMI
  • TEOS & FÖRLAGET -SARJA
  • ISBN 978-951-851-904-4

Ennen kuin olet poissa

Ilmestynyt 1.10.2018

OSTAprinted bookebook

Kirje Rafael Donnerilta lukijalle:

Kuusitoistavuotiaana päätin, että minusta tulee suuri elokuvaohjaaja. Syy: joko teini-iän hybris/teinin suuret luulot itsestään tai alemmuuskompleksi. Tai ehkä molemmat yhtä aikaa.

Ryhdyin opiskelemaan elokuva-alaa. Vähitellen tajusin, ettei suureksi ohjaajaksi tuleminen ole helppoa eikä kovin mukavaakaan, mutta jääräpäisenä ihmisenä en luovuttanut.

Ja olihan minulla ehkä jotain kuvaamisen arvoista: isäni Jörn Donner. Minulla oli access, dokumentaristin Graalin malja, ja syntyi suunnitelma dokumenttielokuvasta. Siitä tulisi minun magnum opukseni: henkilökohtainen, intiimi teos ikääntyvästä julkkisisästä ja eksistentiaalisesti hämmentyneestä pojasta.

Jotain kuvattiinkin, mutta ei siitä mitään tullut. Tajusin että voin tehdä teoksen isästäni vain hänen omilla ehdoillaan, kielen välityksellä. Idea virisi henkiin toisessa muodossa: kirjeenvaihtokirjana meistä, minusta, hänestä, elämästä ja kuolemasta.

Kirja on kirjoitettu itsekkäistä syistä. Se ei missään nimessä ole isänmurha. Minun vain on saatava tietää, kuka isäni on, sillä muuten en tiedä, kuka itse olen.

"RAFAEL: Joskus kun et ole työhuoneessasi, lueskelen salaa päiväkirjamerkintöjäsi. Se ei ole kovin vaikeaa: sinähän kirjoitat joka päivä, ja merkinnät ovat useimmiten valmiiksi esillä tietokoneen näytöllä. Älä ymmärrä väärin. Tarvitset tosi usein apua tietokoneen kanssa; en minä vakoile vaan istun vain koneen ääreen ratkaisemaan jotain teknistä ongelmaa, ja päiväkirjamerkinnät hohtavat viettelevästi näytöllä. Ei tarvitse kuin lukea. Lukemani saa minut huolestumaan. Merkintäsi ovat lyhyitä, poeettisia runoja arjen huolista ja murheista. Selkää särkee, kala maistui pahalta, olet tympääntynyt ystävääsi, sää oli surkea, lento oli myöhässä, tietokone hajosi. Kaikki on huonosti, juuri mikään ei ole hyvin. Maalaat kuvan pelokkaasta, yksinäisestä, masentuneesta ja katkerasta ukosta. Siltä minusta tuntuu kun tunkeudun yksityisalueellesi...

JÖRN: Olet ymmärtänyt melko arkiset päiväkirjamerkintäni ihan väärin. En minä ole onneton, usein olen tyytymätön itseeni. 'Pelokas, yksinäinen, masentunut ja katkera ukko.' Fuck you!"

SULJE