Hajavalo
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 130 × 207 MM
  • 176 SIVUA
  • ULKOASU ELINA WARSTA
  • ISBN 978-951-851-395-0

Hajavalo

Ilmestynyt 17.10.2018

OSTAprinted bookebook

Mari Mörön kauan odotettu uutuusromaani paiskaa entisen avioparin Kanadaan, kaukaiselle Malkosaarelle. Samaan paikkaan perustettiin suomalaisten utopiayhteisö kauan ennen kuin tasavallasta oli tietoakaan. Utopia kesti parisen vuotta, mutta nyt Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi saarelaiset haluavat järjestää juhlat. Lisäksi joltain paikalliselta on saatu lahjoitus, jonka turvin yksityinen museo
laitetaan kuntoon.


Romaanin kertoja pestataan saarelle nimeämään ja järjestelemään museon Suomi-tavaraa, auttelemaan juhlien järjestämisessä ja pitämään huolta talon rähjästä. Huollettavaa on myös toisessa rähjässä; mukaan reissuun tunkee väen vängällä näyttelijän urallaan epäonnistunut ex-mies Pete.

Hajavalo on tragikomedia onnellisten saarelta, sieltä missä utopiaa ja mennyttä museoidaan ja varastoidaan. Museon kellarissa pokasahojen, kalanpyydysten ja hiirten syömien punalippujen keskellä arvaamattomaksi muuttuva maailma heittää utopian, perheen rippeet ja yhteisön puntariin – niin Kanadassa kuin Suomessa. Mistä pitää kiinni ja mistä on laskettava irti?

Mörön mestarillisen hauska ja tarkka lause naurattaa ja liikuttaa. Hajavalo paljastaa asiat tarkemmin, sillä häikäisyyn ei kannata eikä voi luottaa.

"Lautan viitisentoista autoa purkautuvat hetkessä saarelle, Andy moikkailee joka suuntaan. Puolen tunnin lauttamatkan aikana ehdin vetää keuhkot täyteen meri-ilmaa hyvityksesi pitkistä lennoista, hotellin kloorin tuoksusta ja pick upin kuuden tunnin hajukuusi-istunnosta. Peten mielestä Andyn auton hajuste oli wc-raikastin ja hän sanoi, että hänen nenässään ne ovat sädesienielon jälkeen yksi ja sama, helpottava asia. Yhtä kaikki on avara ja tilava olo, ja päätän lopettaa sekä Suomen että Euroopan asioiden seuraamisen kokonaan, koska pää ei enää kestänyt yhtään vastaanottokeskus- eikä terroriuutista, ja turtumus sotepiirityksistä Suomi juhlii -auvoon painoi oksennusläppää."

SULJE