Imago
  • LUOKITUS 82.2
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 148 × 207 MM
  • 96 SIVUA
  • ULKOASU JENNI SAARI
  • ISBN 978-951-851-831-3

Imago

Ilmestynyt 8.8.2018

OSTAprinted book

"Tyttö" elää lintujen valtaamassa sukutalossa, filmitähti puutarhan ympäröimässä villassa ja kuningatar sortumaisillaan olevassa vuosisataisessa palatsissa. Heidän todellisuuksissaan on kummallista vastaavuutta. Ainakin siinä on kierteitä ja kulmia, eikä siitä voi nähdä kuin siivun kerrallaan.

Onko heillä valtaa, ja minkälaista? Ovatko he ainoastaan vallan kohteita? Kuka heitä ohjaa? Mitä on kohtalo ja miten siinä pitää olla?

Veera Antsalon kolmannessa runoteoksessa naisten hahmojen, ääriviivojen, roolien kautta seurataan ympäröivän maailman mielivaltaa; luuta nojaa seinää vasten, kuvauspaikka vaihtaa paikkaa ja yhdeksänsataamiljoonaa hyönteistä ovat taustakohinaa kuvailun ulkopuolella. Kaikki muuttuu ja mikään ei muutu; sisäinen ja ulkoinen kohtaavat, ja todellisuus on jatkuvassa murtumispisteessä, kuin muotoaan vaihtava hyönteinen.

Imago on runsas muodonmuutostarina, joka tutkii kohtalon, kokemuksen ja muutoksen kysymyksiä. Pääseekö kuolemaa pakoon, jos juoksee vain ympyrää, voiko niin välttää haavoittumisen? Kaiken yllä loistaa viidenmiljardin vuoden ikäinen Aurinko, jolla on elinaikaa jäljellä saman verran.

"Tämä on murtoluku ja se tarkoittaa että:

Ruumis kutoutuu, tuhoutuu ja syntyy.

Ja syntymä on merkki

ja kysymysmerkki

ja protoni ja neutroni ja elektroniverho,

jonka takana luomet, kyynärpäät ja korvat

hulmuavat ja

vaihtavat paikkaa.

Kerta toisensa jälkeen tässä pienessä ja kulmikkaassa unessa, joka nähdään."

SULJE

"Veera Antsalon kolmas runokokoelma on omalakisen maailmanrakentelun taidonnäyte. (--) Teoksen lukeminen karaisee elämän epävarmuuksien äärellä ja muistuttaa myös siitä, että perusvarma suorittaminen on paitsi tylsää myös mahdotonta."
Vesa Rantama, Helsingin Sanomat 15.9.2018

"Jatkuvat muodonmuutokset saavat Imagon hengittämään ja sykkimään. Imago ei ole lohduton, kuten suuri osa nykyrunoudesta, vaan siinä pilkahtelee häivähdys toivosta ja valosta."
Esa Mäkijärvi, Demokraatti 27.9.2018

"Imago on haastava mutta mielenkiintoinen ja hallittu runoelma."
Eija Komu, Karjalainen 16.8.2018

"Ei sitä sen paremmin voi kuvailla, kirjoittaa Antsalo useasti. Lauseessa on vähättelyn makua. Aika hyvin hän kuvailee todellisuutemme ulkokehän ilmiöitä."
Tommi Aitio, Kauppalehti 20.8.2018