Kansallinen herätys
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 130 × 207 MM
  • 375 SIVUA
  • ULKOASU JUSSI KARJALAINEN

Kansallinen herätys

Ilmestynyt 18.10.2018

OSTAprinted bookebook

Eletään 2010-lukua. Nuorimies Zebedeah Kiukkonen innostuu Kansan Kita -nimisestä isänmaallisesta järjestöstä ja haluaa mukaan. Järjestön arvomaailma ja huolet ovat myös Kiukkosen: hallitsematon maahanmuutto, islamin uhka läntisille kristillisille perinteille, viranomaisten ja päättäjien totaalinen kyvyttömyys nähdä tilanteen todellista vakavuutta, liberaalin lehdistön suoranainen valehtelu.

Antaumuksellisena radioamatöörinä Zebedeah päätyy äänitorveksi Kansan Kitaan, jonka lähetykset tavoittavat hurmaavat kuulijansa ympäri Suomea. Kansan Kita pyrkii vaikuttamaan parlamentaariseen politiikkan, mutta yhteiskunta ajautuu yhä suurempiin jännitteisiin, ja järjestön on varauduttava myös aseistettuun partiointiin. Ehkä pahempaankin. Kansan Kita ja Zebedeah Kiukkonen saattavat olla uppoavan Suomen viimeinen toivo. Sisällissota on lähellä.

Aleksanteri Kovalaisen romaani Kansallinen herätys on hyytävä tarina radikalisoituvasta Suomesta, ja eräs kuvaus fasismin noususta. Reilun viiden vuoden ajanjakso näyttää, kuinka aito huoli ja hyvät aikomukset johtavat kohti väkivaltaa. Kovalaisen tyyli uuttaa todellisuudesta materiaalia tuottaa ja jännitystä, huumoria ja oivaltamisen elämyksiäkin, mutta samalla sanoo: näin voi tapahtua, osa siitä on jo tapahtunutkin.

"Sitten se kysyi mitä me täällä niin sanotusti tehtiin.

– Täällä on keskiviikkokerho, vallankumouksen airuet, Sanna-Anna vastasi yllättyen omassakin henkilössään sanojen yhtäkkisestä poeettisuudesta.
– Johannes niinkö piti just sellasen puheen niinkö että nää et oo ikinä kuullu semmosta puhetta, Juho sanoi.
– Mitä se sanoi? Marja-Sirpa kysyi ja kirvoitti kysymyksellään Törmäsen pojassa ja Mirrisessä ennalta suunnittelemattoman sananvaihdon:
– Viski, turve ja nuija.

– Suo kuolema kohtalon.
– Kalevala lyhennettynä.

– Nyt on paha. Ootas nyt. Joo Susi on kunnon peto. Veri hmm kierinyt asfaltilla sen verran että joka paikasta paskana, Veri valuu kyllä ruksi siihen. Kunniat: On.
Törmäsen pojan mupellukseen Mirrinen ei osannut sanoa kuin 'Kiitos', mihin Mirrinen katsoi aiheelliseksi lisätä 'Viimeisestä'."

SULJE

"Kirja on rakennettu taidokkaasti. Dokumentaarisuuden hengessä kirjan kappaleet esitetään erilaisista kuvitteellisista lähteistä napattuina poimintoina, joiden avulla seurataan tapahtumien etenemistä."
Pasi Hiltunen, Keskisuomalainen 20.12.2018

"Aleksanteri Kovalainen on kirjoittanut vaikean ja tärkeän kirjan. Vaikea se on siksi, että sen sisältämää netin keskustelupalstoilta ja muista julkisista viestimistä kaivettua vihapuhetta on tavattoman raskas lukea, tärkeä, koska se näyttää, miten fasismi nostaa Suomessakin päätään."
Seppo Turunen, Kainuun Sanomat 25.1.2019

"Kansallinen herätys on rohkea kuvaus suomalaisen äärioikeiston ja fasismin noususta 2010-luvulla. Laajaan tutkimustyöhön perustuva kokeellinen teos kuvaa kansallismielisen ja maahanmuuttokriittisen liikkeen nousua Suomessa ja maamme nykyistä identiteettiä."
Siskotuulikki Toijonen, Kansan Uutiset 8.12.2018