Korkatut – Keskitäyteläisiä kertomuksia
  • LUOKITUS 68.27
  • SIDOTTU, NELIVÄRIKUVITUS
  • 140 × 190 MM
  • 176 SIVUA
  • ULKOASU ANNUKKA MÄKIJÄRVI
  • ISBN 978-951-851-897-9

Korkatut – Keskitäyteläisiä kertomuksia

Ilmestynyt 27.10.2018

OSTAprinted book

Viinintuntija Risto Karmavuon uudessa kirjassa Korkatut päästään vuodenkierron mittaan tutustumaan ja perehtymään kymmeniin huikeisiin viineihin. Korkatut on Karmavuon viinipäiväkirja, jossa hän tarinoi kustakin viinistä omien kokemustensa, sattumusten ja verrattoman tietämyksensä pohjalta.

Kirja esittelee ja taustoittaa tarkemmin 52 viiniä, siis yhden jokaiselle vuoden viikolle, mutta se antaa ehdotuksia ja vinkkejä myös kulloinkin puheena olevan viinin sisartuotteista. Niin ikään tarjolla on arvokkaita neuvoja ruokasuosituksista ja käyttötarkoituksista eri viineille Karmavuon omaleimaisella ja maanläheisellä tyylillä kerrottuina.

Mukana ovat kaikki olennaiset viiniryhmät: rotevat ja voimakkaat punaviinit talveen, aromikkaat ja elegantit punaviinit syksyyn, kevyet ja raikkaat valkoviinit kevääseen, runsaat ja vivahteikkaat valkoviinit kesään, sekä tietysti tyylikkäät kuplajuomat ja makeat viinit erilaisiin juhliin.

Kirjan esittelemät viinit löytyvät Alkon valikoimista, tarpeelliset tuotetiedot kuvineen on koottu kertomusten yhteyteen.

"Ihminen potee kuulemma mielikuvituksen puutetta, mikäli ei keksi hyvää syytä juoda samppanjaa. Uskoin suurta hedonistia Oscar Wildea ja aloin miettiä. No, eipä mennyt kauan, kun huomasin tänään olevan tasan 99 päivää jouluun ja lisäksi Hillan nimipäivä. Muistaakseni ala-asteella luokallani oli yksi Hilla, mutta saattoi se olla Millakin.

Ei ole tiedossani, mikä oli Wilden lempisamppanja, mutta onneksi omassa kaapissani oli Pannier. Sen siivittämänä olikin kiva palailla kesäisen samppanjamatkan muistoihin.

Vaikka Champagnen maakunnan mahtavin kaupunki on eittämättä Reims, muinainen Ranskan kuninkaitten kruunajaiskaupunki, voi samppanjapääkaupungin tittelin myöntää hieman eteläisemmälle Épernaylle. Kaupunki elää ja hengittää samppanjaa. Kylän keskustasta lähtee leveä puistokatu kohti itää ja Côte de Blancsin kukkuloita, Avenue de Champagne. Sen varrelle on kohonnut upea palatsi toisen perään ja niiden portinpielistä löytyvät kuuluisimmat nimet, kuten Moët&Chandon, Pol Roger, Perrier-Jouët ja niin edelleen... Kaupungin ravintoloissa on luonnollisesti mahtavat samppanjalistat. Grillade Gourmand -ravintolassa törmäsin tähän asti näkemistäni suurimpaan viinilistaan, kirjaimellisesti, sillä sen nostamiseen tarvitsi kaksi kättä. Voitte siitä arvailla tarjolla olleiden samppanjoiden määrää.

Vaikka suuret ja kuuluisat talot hallitsevat samppanjamarkkinoita ja ovat suurelle yleisölle tutuimmat, on todellisuus Champagnessa hyvin toisenlainen. Alueella on noin 5000 samppanjaa tuottavaa viinitaloa ja viljelijöitä kolminkertainen määrä. Niinpä lähes jokaisen talon kellarista löytyy kypsymässä olevaa kuplajuomaa. Suuri osa tästä tuotannosta jää omaan ja paikalliseen kulutukseen. Pieniltä tuottajilta voi tehdä myös erittäin hyviä löytöjä, jos vain onnistuu sopimaan tapaamisen."

SULJE