Missä musiikki alkoi
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 140 × 210 MM
  • 440 SIVUA
  • ULKOASU HELENA KAJANDER
  • ALKUTEOS DÄR MUSIKEN BÖRJADE
  • SUOMENTANUT LAURA JÄNISNIEMI
  • TEOS & FÖRLAGET -SARJA
  • ISBN 978-951-851-905-1

Missä musiikki alkoi

Ilmestynyt 16.10.2018

OSTAprinted bookebook

Tom of Finland -oopperan kansainvälisen menestyksen myötä säveltäjä Alf Holmista tulee kuuluisa. Lars Sund palaa uudessa romaanissaan Missä musiikki alkoi suomalaisen postminimalismin juurille Pohjanmaalle, selluloosalta lemahtavaan satamakaupunkiin. Kertoja tarkastelee maailmaa hieman ilkikurisesti apunaan kirjoittamisen opettaja ja ennen kaikkea paikallisen säveltäjän, polkupyöräilijän ja peltisepän Odin Sikströmin haamu.

Missä musiikki alkoi on Lars Sundin Pietarsaari-trilogian itsenäinen kakkososa. Säveltäjäksi tähtäävän Alf Holmin lisäksi sen sivuilla kohdataan Kolme sisarta ja yksi kertoja -romaa- nista tutut Ulla-Maj, Maggi ja Iris. Maggin tyttärillä, etenkin Neppellä ja Hajjella, on merkittävä rooli Alfin kehityksessä.

Lähtöpisteenä on nykyisyys, viileä ja sateinen kevätpäivä, jolloin nosturi irrottaa ravintola Terrazzon kulmaa kannatelleen tukipilarin. Terrazzo oli aikoinaan kaupungin nuorison
kokoontumispaikka ja maailman napa. Sieltä tarina hakeutuu 1960-, 1970- ja 1980-luvun Pietarsaareen, New Yorkiin ja Vaasaan. Tekstissä raikaa popmusiikki: Beatles, Rolling Sto- nes, Iron Butterfly, Velvet Underground ja Frank Zappa...

"Kaupunkiamme sanottiin Suomen Liverpooliksi. Kerroin sen jo, mutta toistan varmuuden vuoksi siltä varalta, että joku on päässyt unohtamaan. Kaupunki
oli ansainnut lempinimensä. Siellä oli luultavasti enemmän pop- ja rockbändejä kuin useimmilla muilla paikkakunnilla. Niitä oli kuin tähtiä taivaalla. En minä niistä kaikista pystynyt lukua pitämään, mutta joskus kun kuljeskelin iltamyöhään kaupungilla, jostain talosta kuului musiikkia. Koska verhot eivät olleet treenikämpissä ihan ykkösasia, ikkunasta oli helppo nähdä, mitä sisällä tapahtui. Katosta roikkui yleensä paljas hehkulamppu, joka loi huoneeseen kellervää valoaan. Tuolinselustalle oli viskattu musta nahkatakki. Joku oli laittanut vajaan Jaffa-pullon kaiutinkaapin päälle. "Röllö" Wikman sääti lautasen telinettä, sipaisi otsalle valahtaneen pitkän hiussuortuvan korvan taakse. Make väänteli kitaran viritystappeja, löi kokeeksi akordin D-A-D, joka kuului kauas kadulle. Hän otti tupakan suustaan, laittoi sen tuhkakupin reunalle, nyökkäsi "Röllölle" ja laski seuraavan biisin sisään.
Musiikki alkoi. Tässä ja nyt."

SULJE

"Missä musiikki alkoi punoo sukupolvet yhteen, mutta näyttää myös kitkat ja risteyskohdat. Sodat kummittelevat perheissä edelleen, eivätkä ne ole mitään sankaritarinoita."
Arla Kanerva, Helsingin Sanomat 16.11.2018

"Missä musiikki alkoi on viehättävä romaani, eikä se johdu pelkästään paikallishistoriasta, vaan vähintään yhtä paljon Sundin tarinankerrontataidosta. Tapahtumat kuljettavat lukijaa vastustamattomasti mukanaan. Erityisen miellyttävää on Sundin tyylin kepeys. Jos romaania kuvaa musiikkina, se ei ole jykevä 40-minuuttinen sinfonia, vaan enemmänkin moniosainen kamarimusiikkiteos, jossa on viittauksia eri musiikkityyleihin."
Anni Saari, Keskipohjanmaa 20.11.2018

"Sund on mestarillinen kuvaamaan henkilöitä ja miljöötä tarkasti ja uskottavasti, ja hänen kielensä on soljuvaa ja kirkasta. Suomentaja Laura Jänisniemi on tehnyt hyvää työtä."
Kirsi Jääskeläinen, Ilta-Sanomat 1.12.2018

"Kirjailija osaa kuvata nuoruuteen kuuluvan kaikkivoivan, sähkön ja ensisuudelman fatalismin harvinaisella tarkkuudella."
Juhani Brander, Turun Sanomat 9.12.2018

"Lars Sundin kerronnan tavasta on puhuttava erikseen – niin poikkeuksellisen valloittavaa hänen kirjallisuutensa on. Missä musiikki alkoi on kirjoitettu löyhästi sinfoniseen muotoon, jonka rakenteen Sund myös kehyskertomuksessaan avaa. (--) Sund on ilmiömäisen koukuttava tarinaniskijä, ja minua jäi jopa hieman harmittamaan, että kirja loppui niinkin pian (540 sivun jälkeen)."
Hannu Sinisalo, kirjavinkit.fi 7.1.2019