Nelly B:n sydän
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 140 × 190 MM
  • 330 SIVUA
  • ULKOASU JENNI SAARI
  • ALKUTEOS NELLY B.:S HJÄRTA (NORSTEDTS, 2018)
  • SUOMENTANUT OUTI MENNA
  • ISBN 978-951-851-896-2

Nelly B:n sydän

Ilmestynyt 25.10.2018

OSTAprinted bookebook

Berliini vuonna 1924. Nelly Becker, ensimmäinen naislentäjä Saksassa, viihtyy kerosiininhajuisella Johannisthalin lentokentällä. Lääkärin huolestuttava diagnoosi kuitenkin pysäyttää: sydän ei kestä lentämistä.

Niinpä Nelly hylkää konehallit ja lentokoneet. Hän eroaa aviomiehestään. Mutta vielä samana syksynä automessuilla hän tapaa nuoren Irman, jolla on elämäniloa ja notkea varsi. Nellyn elämä saa uuden suunnan.

Aris Fioretoksen romaani kuvaa mitä tapahtuu, kun erästä lihasta ei voi hillitä. Elämä maan päällä voi alkaa.

Erään avioliiton loppu, intohimon nitkahteleva palaminen ja rakastamisen vaikeus: kaikkea tätä Fioretos kuvaa viiltävän herkästi ja osuvasti.

"Mies lohkaisi vitsin, ja naiset nauroivat väkinäisesti. Yksi heistä keskittyi katsomaan moottoripyörää jota olin taluttamassa pois. Emmin mielessäni, pitäisikö minun kertoa hänelle sylintereistä. Samalla hetkellä kun kello pärähti soimaan hän esitti kysymyksen joka liittyi kytkimeen. Vastasin, että messut olivat juuri päättyneet, ja taitoin seisontatuen esiin. Hänellä ei kuitenkaan ollut kiire. Sen sijaan, että olisi seurannut kollegoitaan ja lähtenyt ulos, hän laski kätensä minun kädelleni. R32:n kytkimen käyttöä opettelevalle liike on täysin luonnollinen. Mutta minulle se oli šokki. Silti tunsin oloni rauhalliseksi. Rauhalliseksi ja sähköiseksi.

Sillä hetkellä en tiennyt mitä tapahtui. Nyt tiedän, että se oli alku elämälleni Senkinhulluna. Minun kahdelletoista kuukaudelleni maan päällä."

SULJE

"Riipaisevan kaunis romaani lentämisestä ja kahden naisen välisestä rakkaudesta. Ruotsalaisen Aris Fioretosin romaani osoittaa, että mieskirjailija pystyy kirjoittamaan eri skupuolista aivan yhtä hyvin kuin naiskirjailijakin."
Arla Kanerva, Helsingin Sanomat 2.2.2019

"Aris Fioretos on kirjoittanut hehkuvan rakkausromaanin ja herättää siinä eloon myös maailmansotien välisen Berliinin."
Mervi Alatalo, Anna 5.12.2018

"Ruotsalainen Aris Fioretos kirjoittaa upeita lauseita ja yksityiskohtaisen tarkka kieli hengittää. Tarina on erikoinen, ja päähenkilö kompleksisuudessaan kiehtova."
Riitta Monto, Turun Sanomat 13.4.2019

"Fioretos kuljettaa romaania kohti lohdutonta loppua, mutta jättää viimeisille sivuille päivänvaloa. Traagisuus ei ole ruhjovaa, vaan sisältää lohtua ja jopa kauneutta. Ruotsin arvostetuimpiin kirjailijoihin lukeutuva Fioretos kirjoittaa aistikasta proosaa ylätyylisin vivahtein."
Tommi Melender, Suomen Kuvalehti 8.3.2019