Pelottelun (ja pelon voittamisen) käsikirja
  • LUOKITUS 20
  • SIDOTTU, NELIVÄRIKUVITUS
  • 165 × 225 MM
  • 152 SIVUA
  • ULKOASU TIINA RIPATTI
  • ISBN 978-951-851-768-2

Pelottelun (ja pelon voittamisen) käsikirja

Ilmestynyt 15.8.2018

OSTAprinted book

Hälytys!

Maailmankaikkeuden pahat voimat ovat pulassa. Järkyttyneinä ne ovat huomanneet, etteivät ne enää vaikuta ihmisiin ollenkaan yhtä pelottavasti kuin menneinä vuosituhansina. Rinnalle on noussut kaikenlaisia uusia yrittäjiä. Vanhan maailman pelottelijat ovat myös saaneet havaita, että nämä uudet tulokkaat käyttävät esikuviaan häikäilemättä hyväksi: kopioivat ja vääristelevät aivan hävyttömästi. Aivan kummallisia paholaisia, demoneja, hirviöitä sun muuta henkimaailman väkeä esiintyy elokuvissa, kirjoissa, peleissä, sarjakuvissa ja televisio-ohjelmissa vailla ymmärrystä siitä, että ne edustavat pitkää ammattipahuuden perinnettä.

Mikä on mennyt vikaan, miksi pelottelu ei vanhoilta tekijöiltä enää onnistu entiseen malliin? Missä on kunnioitus? Ovatko taidot ruostuneet?

Pelottelun käsikirja on Marjatta Levannon ja Julia Vuoren uusi, riemastuttava kirja kaikenkarvaisista paholaisista ja pelottelijoista eri puolilta maailmaa. Runsas, mielikuvitusta kutkuttava kuvitus johdattaa lapsia ja lapsenmielisiä tutustumaan maailmanhistorian pimeisiin voimiin ja pohtimaan, mikä niiden todellinen rooli ihmisten elämässä on.

"–Maailmankaikkeuden pahojen voimien yhteinen keskiyön kokous on osoittautunut kaikille osallistuneille silmiä avaavaksi kokemukseksi. Se on pannut ne oivaltamaan oman paikkansa tässä ihmisten maailmassa. Se on herättänyt vilpitöntä ihailua ihmisten mahtavasta mielikuvituksesta pahan kuvien keksimisessä ja pahan tarinoiden kertomisessa.

Aivan kokouksen alussa pohdittiin, miten tarpeellisia paholaiset, demonit ja hirviöt ovat ihmisille aikojen saatossa mahtaneet olla. Viimeistään tässä kokouksen loppuvaiheessa asia on päivän selvä. On niitä tarvittu. Niin paljon, että vuonna 1734 Götan hovioikeus Ruotsissa tuomitsi nuoren Lars Rasmunssonin kuolemaan tämän ilmoittaessa, että hän ei kyllä usko paholaisia olevan olemassakaan.

Sillä onhan se nyt nähty, että paholaisissa, demoneissa ja kaiken karvaisissa hirviöissä ihmiset ovat löytäneet oivallisen ja tarpeellisen kanavan omille pimeille epäonnistumisen ja pelon tunteilleen. Usko omaan hyvyyteen on voinut kukoistaa rauhassa. Varmemmaksi vakuudeksi paholaisen kuvia on liitetty pyhiin rakennuksiinkin kertomaan kaikelle kansalle pahan kammottavuudesta vastapainona ihmiskunnan hyvyydelle."

SULJE

"Tyylikkään ja hyvältä näyttävän käsikirjan runsas kuvitus ammentaa taidehistoriasta ja ruokkii mielikuvitusta. Kulttuurihistoriaa kepein ottein käsittelevä teos näyttää, kuinka ihmisen kuvittelemista demoneista on kaikkina aikoina löytynyt säilytyspaikka pimeille tunteille ja pahoille kokemuksille."
Heli Peltoniemi, Turun Sanomat 8.9.2018