Suomen kieli ja mieli
  • LUOKITUS 04
  • NIDOTTU, LIEPEELLINEN
  • 130 X 200 MM 
  • 240 SIVUA 
  • ULKOASU SANNA-REETA MEILAHTI
  • ISBN 978-951-851-553-4

Suomen kieli ja mieli

Ilmestynyt 29.9.2018

OSTAprinted bookebook

Mistä Suomi tulee? Entä suomi? Minkälaisten ristiriitaisten myyttien ja käsitysten varaan tämä hökötys on rakennettu? Onko suomessa jotakin, joka voisi kertoa meille Suomesta tai suomalaisuudesta?

Suomen kieli ja mieli kertoo sen. Mainiossa teoksessaan Janne Saarikivi jäljittää suomen kielen, suomalaisen ajattelun ja suomalaisen kulttuurin yhteyksiä. Missä määrin kulttuurit ovat kielten eroja? Saarikivi kaivautuu suomen lisäksi verrattomiin määrin muitakin kieliä, joiden syntaksit ja semantiikat saattavat hyvinkin kertoa meille jotain itsestämme. Kieli on sen elävää käyttöä, ruumiillista maailmassa hillumista, ja muokkaa ajatteluakin, vaikka suomestakaan ei ehkä lopullista vastausta suomalaisuudelle löydä.

Epäselvien myyttien – modernien kansallisvaltioiden rakennuspilarien – omanlaisensa purkamisen lisäksi Saarikiven paikoin poleemista, paikoin ratkiriemastuttavaa tekstiä ajaa myös aito huoli suomen kielestä. Tämä piskuinen kieli ei maailman mittakaavassa ole ihan hirveästi suurempi kuın monet sen sukulaiset, joista liian monet ovat kuolleet.

 

"Mitä tärkeämpi on asia ja mitä lähempänä se on kipeää sisintämme, sitä lyhytikäisempi todennäköisesti on sitä kuvaava sana. Ne, jotka olivat ensin vajaamielisiä ja raajarikkoja, muuttuivat mielisairaiksi ja invalideiksi, jotka puolestaan muuttuivat kehityshäiriöisiksi ja haasteellisiksi. Se, mikä ennen oli hullujenhuone, oli hetken aikaa mielisairaala ja sitten psykiatrinen sairaala ja nyttemmin todennäköisimmin lakkautettu, mutta jos jostain syystä ei olisikaan, se olisi nimeltään esimerkiksi kokonaishyvinvoinnin keskus.Apostoli Paavali voi kyllä kirjoittaa, että usko, toivo ja rakkaus ovat pysyväisiä, mutta se paljastaa vain, että apostoli Paavali ei ollut ammatiltaan kielitieteilijä eikä ainakaan etymologi."

SULJE