Tellervo
  • LUOKITUS 84.2/99
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 130 × 207 MM
  • 240 SIVUA
  • ULKOASU JANI PULKKA
  • ISBN 978-951-851-823-8

Tellervo

Ilmestynyt 5.10.2018

OSTAprinted bookebook

Tellervo elää "elämänsä parasta aikaa" ja päättää haluta löytää parisuhteen. Tilanne alkaa kehittyä, kun Tellervo tarttuu amerikkalaisen ihmissuhdekouluttajan Rori Rayen oppeihin ja muuttuu"magneettiseksinaiseksi".

Tavin ensimmäinen romaani on ilmitasoltaan parisuhteen haaveilusta ja deittailusta kertova kirja mutta samalla Tellervon ja hänen ystävänsä auki- ja läpikirjoitus hurjalla tavalla. Se on läheisyyden etsinnän paljaaksi kirjoittamista, koomiseen ja traagiseen asti menevällä tavalla. Kirja tutkii, mitä tapahtuu kun parisuhteen etsintään ja seurusteluun liittyvästä viihdekirjallisuuden rakenteesta rakentuukin kielellisesti aito ja kirjallinen.


Henriikka Tavin kiusallinen aikalaisromaani Tellervo kertoo itsensä ja toisen ihmisen vimmaisesta tutkimisesta, etsimisestä ja kadottamisesta. Tavin kielessä yhdistyvät proosa ja runo ja jokin aivan muu, sanojen ja lauseiden sisäisiä voimia havainnoiva liike, ilmaisun paljaaksi tekeminen. Toteavan, konkreettisen ja tasaisesti maailmaamme tutkivan kerronnan avulla romaani onnistuu koko ajan lipeämään käsistä yhtä vikkelästi kuin Tellervon vaihtuvat kumppanit. Se nolostuttaa, kiehtoo ja liikuttaa samaan tapaan kuin toisen ihmisen lähelle meneminen.

"Tellervolla oli aina ollut ystävä. Ei hän erityisesti ystävästä pitänyt, mutta ystävä oli hyvä olla olemassa. Ystävän kanssa saattoi
jakaa kokemuksia. Ystävä tarjosi vertailupintaa.

Tellervossa ja ystävässä oli paljon samaa. He olivat samanikäisiä, saman pituisia, liikuntaa harrastavia, ruokavalioonsa huomiota kiinnittäviä naisia. Ystävän tyyli oli ehkä varmempi, mutta Tellervo onnistui välillä yllättämään. Myös ystävä opiskeli työn ohessa kolmatta tutkintoaan. Molemmilla oli puolipitkät hiukset. Kummankin elämää hallitsi pelko.

Oli päiviä, jolloin pelko täytti heidän torsonsa. He eivät osanneet oikein puhua siitä toisilleen, mutta tunteet matkustavat aina ruumiista toiseen. He tunsivat samaa tunnetta. He eivät osanneet sanoa toisilleen minua pelottaa, vaan heidän puheensa täyttyivät kaikenlaisista toiveikkaista fantasioista, joiden avulla he torjuivat pelkoa. Ehkäpä lääke tunteeseen olisi mies. Mies suojelisi heitä. He puhuivat miehistä ja yrittivät tällä tavalla karkottaa tunteen. Ehkä se ei ollutkaan tunne."

 

SULJE

"Kohtausten konkreettisuus ja havainnollisuus, hyvin kulkeva virke ja koko komposition asetelma kertovat kirjoittajansa taitavuudesta. Sitä on myös se, miten romaani suistaa lukijan pois raiteiltaan. Kun tarjotaan mahdollisuus empatiaan, se hetikohta riistetään pois tarjoamalla mahdollisuus ironiaan. Tavin teoksen hienous syntyy siitä, että se on yhtäältä romaani rakkauden etsimisestä. Toisaalta se on kuitenkin myös kriittinen teos rakkausoppaista ja siitä, miten niiden esittämät ohjeistukset näkyvät konkreettisesti elämässä."
Kaisa Kurikka, Turun Sanomat 18.2.2019

"Runoilija Henriikka Tavin ensimmäinen romaani on ihastuttava romanttinen tragikomedia josta ei puutu elämänfilosofiaa. (--) Romaani kulkee hämmentävän luontevasti hauskoista tilanteista pysäyttäviin pohdintoihin ihmisenä olemisesta. Voiko naisen ja miehen välisen ystävyyden muuttaa rakkaudeksi, entä miten vanhan poikaystävän voisi saada takaisin? Tavi nostaa taitavasti esiin naisviihteen kirpeimmät maut, kaikki ahdistavat naissukupuolisuuden paineet lisääntymisestä jatkuvaan itsearvioon."
Mervi Kantokorpi, Helsingin Sanomat 27.10.2018

"Tellervo on palkitun runoilijan Henriikka Tavin ensimmäinen romaani. Sen hyvä laatu ei tule yllätyksenä. Kyseessä on verraton satiiri ja aikalaisromaani rakkaudettomuudesta. (--) Tavin sinkkuromaani on valloittava paletti tragikomediaa, myötähäpeää, noloja tilanteita ja terapeuttista tunnistamista."
Seija Forsström, Länsi-Savo 17.12.2018

"Tellervon alkuosa on onnistunut kuvaus siitä, miten paljon parisuhteen puute voi määrittää. Kokemattomuus saa kuvittelemaan liikoja toisesta. (--) Elämäntaitoviisaudet muuttuvat lihaksi eikä Tellervon ajatuksia voi erottaa siitä, minkä hän on sisäistänyt Rorilta ja muilta itseapuvalmentajilta. Kirjan kekseliäin idea onkin tässä. Tellervo näyttää päällisin puolin jälleen yhdeltä sinkkutarinalta, jossa ehkä löydetään rakkaus tai sitten ei, mutta se onkin jotain muuta: kuvaus elämäntaito-oppien todeksi tulemisesta."
Herman Raivio, Parnasso 6-7/2018

"Aiemmin palkittuna runoilijana tunnetun Henriikka Tavin esikoisromaanikin on omaperäinen, ironinen ja kielellä leikittelevä kertomus Tellervosta, joka aikoo muuttua rakkausgurun ohjeilla ”magneettiseksi naiseksi”. Ikuinen opiskelija ja kuorolaulua harrastava Tellervo pyörittää ystävänsä Hennin kanssa rakkauden opintopiiriä ja somettaa epätoivoisesti. Neuroottisen naisen toilailuja seuratessaan lukija saa monta kertaa röhönauraa myös itselleen ja elämällemme someajalle."
Me Naiset 5.12.2018

"Tellervo­-romaanin loppujakso on huikea ja hervotto­ man hauska kuvaus siitä, minne läheisyyden pelko voi ihmisen viedä ja kuinka hän sen pelkonsa koreografian ehkä lopulta itsekin näkee."
Marjo Niemi, Image 2.12.2018

"Naivistisen ja mukanaivistisen tyylin vaihtelulla Tavi pakottaa pohtimaan sinkkuromaanien ihmiskuvaa ja ottamaan välimatkaa sinkkukirjojen viihteellisiin chick-lit -mutaatioihin."
Markku Soikkeli, Kiiltomato 21.3.2019

"Teos toimii romanttisen kirjallisuuden, kehitysromaanien ja elämäntaito-oppaiden helposti luettavana parodiana ennen yllätyskäännettä."
Sini Kiuas, Hämeen Sanomat 2.1.2019