Vieras maisema
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 130 × 207 MM
  • 139 SIVUA
  • ULKOASU SANNA-REETTA MEILAHTI
  • ISBN 978-951-851-858-0

Vieras maisema

Ilmestynyt 16.8.2018

OSTAprinted bookebook

Tiina Rajamäen esikoisnovellikokoelmassa tarkastellaan läheisiä ihmissuhteita, tai niiden puutetta, niissä olon vaikeutta. Missä vaiheessa omistautuminen muuttuu pakkomielteeksi? Miten kauas itsestään voi kulkea, ennen kuin on jo liian myöhäistä?

Novelleissa tarkennetaan esimerkiksi rakastumiseen, sisaruuteen, äidin ja lapsen suhteeseen, opettajan ja oppilaiden kanssakäymiseen sekä matkaan vieraassa maastossa.

Rajamäki kuvaa lumoavan tarkasti ja riisutusti etäisyyttä, rakkautta sekä olemisen, omien tunteiden ja tekojen mittakaavan hahmottamista. Jokaista henkilöä ja kerrontaa verhoaa rajaus tai este, jokin mikä ei näy – maisema jota ei voi tunnistaa mutta jossa voi ainakin kulkea eteenpäin.

"Kissan Elina muisti vasta kun juuri muuta ei enää ollut. Ajatus kissasta luopumisesta oli aina jäänyt kesken. Ehkä jokin ratkaisu löytyy, ehkä asia ratkeaa itsestään, ehkä parin viikon päästä tiedän, mitä pitää tehdä, hän oli ajatellut. Ehkä ilmaantuu joku ystävä, joku jonka luona voin joskus käydä kissaa katsomassa, joka kertoo sen kuulumisista.

Hän ei edes muistanut, kuinka monta vuotta kissa oli hänellä ollut, kuinka monessa asunnossa se oli hänen kanssaan asunut. Hän ajatteli sitä makaamassa vatsansa päällä käpälät vierekkäin, katsomassa häntä suoraan silmiin, sen vierasta läheisyyttä, läheistä vierautta. Se oli havahtunut keskellä yötä joka kerta kun hän oli herännyt ja valvonut hänen kanssaan lohduttomina aamuyön tunteina. Ensimmäistä kertaa hänen mielessään kävi, oliko hän sittenkin tekemässä virheen."

SULJE

"Sivullisuuden teemalle rakentuva perinteinen tunnelmanovelli voi ainakin Tiina Rajamäen esikoiskirjassa lajina hyvin. (--) Rajamäellä on omintakeinen kyky kytkeä ollut ja mennyt tarkasti ja ovelan huomaamattomasti toisiinsa."
Teppo Kulmala,  Etelä-Suomen Sanomat 31.8.2018