Kaukorakkaus
  • LUOKITUS 84.2
  • NIDOTTU, LIEPEET
  • 140 × 200 MM 
  • 240 SIVUA 
  • ULKOASU JENNI SAARI
  • ISBN 978-951-851-940-2

Kaukorakkaus

Ilmestynyt 1.4.2019

OSTAprinted bookebook

Kauko Koskinen on järjestyksen mies. Kuitit ovat tallessa, maton hapsut suorassa, päivissä rytmi ja rutiinit. Eläkkeelle jäänyt viraston atk-veteraani ei ole pudonnut kehityksen kelkasta, vaikka ikää on kertynyt. Kauko käy päivittäin katsomassa vaimoaan, joka on päätynyt dementiakotiin. Se onkin Kaukon ehkä ainoa poikkeama säännöistä, sillä dementiakodissa ei ole tarkoitus vierailla. On Kaukollakin omaishoitaja, ainakin paperilla: hänen poikansa Timo, joka asuu oman poikansa kanssa Kaukon kellarissa. Molemmat ovat e-urheilijoita.

Vaimon hiipuminen ulottumattomiin saa Kaukon muistelemaan nuoruuden intohimoista rakkautta, joka synnytti fyysistä kipua ja järjen ylittävää vetovoimaa. Ajatus ei jätä Kaukoa rauhaan. Hän alkaa systemaattisen tarkasti jäljittää ensirakkauttaan – helppo homma, kun on internet ja oma elämä arkistoitu kalentereineen ja reikäkortteineen jo Kekkosen ajoista. Onko vaimoa kohtaan tunnettu hellä huolenpito sama asia kuin tuo pakahduttava rakkaus?

Minna Lindgrenin romaani Kaukorakkaus on riemastuttava ja surumielinen kertomus kaipuusta ja menettämisestä. Kauko toilailee menneisyytensä perässä muistoissaan ja arkistoissaan, Helsingissä ja maailmalla. Jahtaako hän mahdotonta, elääkö vain haaveissaan? Vai voiko ensirakkauden vielä lämmittää?

 

 

"'Jos tulee mitä tahansa ongelmia, niin tossa on tsättiosoite helpdeskiin. Se on auki 24/7’, pankkipoika sanoi. Kauko otti kortin, katsoi sitä uteliaasti ja poistui lähimpään elektroniikkamyymälään.Siellä palvelu toimi. Jonotusnumerossa Kauko oli heti seuraava, ja hän sai myyjäkseen urheilullisen nuorenmiehen, joka suhtautui myönteisesti siihen, että asiakkaana oli Kaukon kaltainen, ATK-asioihin ammattitasolla perehtynyt, vakavarainen eläkeläinen. Heidän keskustellessaan kävi jopa niin, että Kauko joutui avaamaan joitain ammattitermejä myyjälle, jolla ei ollut yhtä syvää perspektiiviä asioihin kuin hänellä.’Lyhenne tulee sanoista automaattinen tietojenkäsittely. Englanniksi se on ADB, ymmärtääkseni sanoista automatic database’, hän sanoi, koska uskoi myyjän käyttävän mieluummin kansainvälistä termistöä.”

SULJE

"Kaukorakkaus jatkaa Minna Lindgrenin humorististen vanhusromaanien sarjaa. Ehtoolehto-trilogian ja Vihaisen lesken jälkeen vuorossa on tarina jälleen yhdestä täysijärkisestä vanhuksesta, jota ihmiset ympärillä aliarvioivat."
Hannu Sinisalo, kirjavinkit.fi 24.4.2019

"Minna Lindgrenin Kaukorakkaus (Teos) on sujuva ja todentuntuinen tarina ikääntymisestä ja siitä, että koskaan ei ole liian myöhäistä haaveilla."
Riitta Nykänen, Eeva 26.6.2019