Kirous
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 130 × 207 MM 
  • 128 SIVUA 
  • ULKOASU EEVALIINA RUSANEN
  • ISBN 978-951-851-921-1

Kirous

Ilmestynyt 28.1.2019

OSTAprinted bookebook

Jyri Vartiaisen kolmas romaani Kirous vaeltaa taajaman synkässä lumessa ja sateessa, rakkauden ja samanaikaisen menetyksen alakuloisessa maastossa. Sen kaksi kertojaa eivät ole oikein missään, elleivät sitten ihmissuhteissa jotka ovat tuhoisia ja ehkä ylitsepääsemättömiä.

Kirouksen ensimmäinen kertoja vaeltaa Rottansa kanssa lumisessa kaupungissa vailla päämäärää, vailla paljonkaan yhteistä. Loskanharmaan kahvihetkensä mittaan he löytävät verisen puukon, joka viimein voisi merkitä jotain, aloittaa jotain, päästäisi maailmaan mukaan. Riittääkö yksi veritahra siihen, riittääkö Rotta kertojalle jolla voisi ehkä olla edes jonkinlainen elämä?

Toisessa osassa kirjoitetaan menetetystä suhteesta menetetylle ihmiselle, Katariinalle, jolla on niin oma elämä että kertoja ei siihen mahtunut. Pettymyksen ja surun läpi avautuu kokonainen maailma, kaupunki joka jäi vihamieliseksi ja oma perhe joka tunkee liian lähelle. 

Jyri Vartiaisen kieli laulaa. Se noudattaa omia lakejaan, huutaa, valaisee voimalinjojen alaista harmaata maisemaa uskomattomalla herkkyydellä. Kirouksen kaksi rinnakkaista ihmiskohtaloa näyttävät itsepintaisen rakkauden ja menetyksen koko voiman.

 

 

Menin kirjaston hiljaisille yläparville, kaikki oli sielläkin arvokasta aivan niin kuin meri on liian arvokas, ja kuinka minä melkein aloin kaivata asuntoani. Aloin kaivata sen ummehtunutta hajua ja sen sotkua, ilmaisjakelukasoja ja mainoksia, joiden keskellä minun on ollut mahdollista selviytyä.Sinä kaiut tässä huoneessa, sillä tyhjyys on sinua ja kolkkous ja harmaus ja kylmyys, jotka ovat kaikki kuin lahjoja minulle, joka olen viettänyt elämäni lämmössä.” 

SULJE

"Kirous on synkeä, hienosti kirjoitettu pieni kirja, jonka maksiimin kaltaiset virkkeet – tai säkeet – pysäyttävät ja pakottavat ajattelemaan."
Mervi Kantokorpi, Helsingin Sanomat 9.3.2019

"Omalakisessa kerronnassa sanat tavoittelevat hetkeä hiljaisena ajatuksena – sellaisena kuin se ihmisen sisällä on. (--) Kielen normaali logiikka pettää, syntyy jotain odottamatonta. Syntyy runoa."
Sanna Jääskeläinen, Keskisuomalainen 5.2.2019

"Jyri Vartiaisen pienoisromaani on tutkielma masokistisen rakkauskäsityksen omaksuneista ihmisistä."
Juhani Brander, Turun Sanomat 17.6.2019