Mielikutitusystävä
  • LUOKITUS L84.2
  • SIDOTTU, YLIVETO
  • 140 × 210 MM 
  • 120 SIVUA 
  • ULKOASU JA KUVITUS:
  • LINDA BONDESTAM
  • ISBN 978-951-851-832-0

Mielikutitusystävä

Ilmestynyt 28.3.2019

OSTAprinted bookebook

Papu-Pau inhoaa kurjia keksiviikkoja, silloin täytyy kävellä yksin puiston läpi ja puistossa vaanii Kovis. Tällä kertaa käy erityisen huonosti, sillä Koviksen kovistellessa hajoaa tämän elintärkeä laite, ja Strombrööd, Papu-Paun rakas räsylintu, joutuu saarnapuun oksanhaaravankilaan.

Onneksi Papu-Pau törmää bussissa leijonanharjaiseen gepardiin, aitoon ja elävään mielikutitusystävään. Yhdessä he rientävät pelastamaan Strombröödin. Epätyypillinen seikkailu eksyttää heidät ensin pomppimaan hedelminä trampoliinilla ja viemäreihin mudanttihirviöiden ja norsumammutin armoille.

Salmelan ja Bondestamin kirja on villi, hauska ja riemunkirjava kertomus mielikuvituksen voimasta ja rohkeudesta olla oma itsensä – oli sitten sanoja hassusti käyttävä lapsi, norsu mammutin vaatteissa tai loputtomasti hölöttävä ja itserakas gepardi.

 

 

’Käytännöllisesti. Ja nopeasti’, sanoi ääni, joka kuulosti jotenkin erilaiselta kuin Papu-Paun sekavat, keskenään taistelevat ajatukset. Tämä ääni ei tullut Papu-Paun pään sisältä, vaan sen ulkopuolelta. Se kuului tyypille, joka oli istunut Papu-Paun vieressä jo ties kuinka pitkään, vaikka bussi oli tähän aikaan vuorokautta puolityhjä ja hän olisi voinut valita ihan minkä vaan penkin. Mutta kaveri istahti Papu-Paun viereen. ’Mä oon Gepardi’, hän sanoi.’Miten niin gepardi?’ Papu-Pau tutkaili ihmetellen tyyppiä, jonka kasvojen ympärillä liehui mahtava muhkea leijonanharja. ’Sinähän näytät ihan leijonalta.’’Entä sitten?’ leijonaharja kivahti. ’Gepardi on kaikista nopein. Se juoksee sataakahtakymmentä kilometriä tunnissa, se on nopeampi kuin tämä bussi, joka saattaa kulkea… no, sellaiset nelkytkaks–nelkytkolme kilsaa tunnissa, ainakin tällä hetkellä, ja siihen verrattuna gepardi on kolme kertaa nopeampi ja mä oon kaikista gepardeista nopein. Tai melkein. Katso muuten noita autoja, kuinka ne matelee, näetkö niiden valoja? Ne sojottavat aivan väärään suuntaan, suoraan vasta-ajajan silmiin, siitä poliisi voisi antaa sakot, mutta kas…’” 

 

 

 

SULJE

"Alexandra Salmelan kirjoittama ja Linda Bondestamin kuvittama lastenromaani Mielikutitusystävä (Teos, 2019) todella kutittelee mielikuvitushermoja. (--) Salmela käyttää suomen kieltä ennakkoluulottoman viihdyttävästi, lapsilukijan kykyjä aliarvioimatta."
Outi Hytönen, Suomen Kuvalehti 31.5.2019

"Tässä sadussa kaikki olennot, ainutlaatuisesti omanlaisensa, sanallistetaan Ihan Tavallisiksi Oudoiksi. Kirjan matkaan voi pompata silkalla uskonhypyllä. On hauska katsoa, kuinka ilmeikkäässä kuvituksessa esitetään kissakoira, mammuttia työkseen näyttelevä elefantti ja ystävyyden peura metsän siimeksessä."
Helena Miettinen, Savon Sanomat 26.5.2019