Ystäväni Natalia
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 115 × 185 MM 
  • 240 SIVUA 
  • ULKOASU JUSSI KARJALAINEN
  • ISBN 978-951-851-801-6

Ystäväni Natalia

Ilmestynyt 15.3.2019

OSTAprinted bookebook

Laura Lindstedtin kolmas romaani Ystäväni Natalia kertoo naisesta, joka aloittaa intensiivisen terapian ratkaistakseen seksuaalielämänsä ongelmat. ”Nataliaksi” nimeämänsä potilaan tarinaa kertoo terapeutti. Hän teetättää Natalialla vapaaseen assosiaatioon pohjautuvia harjoitteita kehittämänsä metodin avulla: ”Kaivamme esiin erilaisia kerrostumia ja kerrostamme lisää. Kerrostamme niin kauan ja niin hartaasti, että se mikä sinua jäytää ja satuttaa kadottaa voimansa.” 

Kuvataidetta, filosofiaa, kirjallisuutta, lapsuusmuistoja ja eroottisia kokemuksia hyödyntävät harjoitteet villiinnyttävät Natalian. Hän alkaa nauttia terapiasta, ehkä jopa liikaa. 

Ystäväni Natalia tutkii koukuttavasti vallankäyttöä, identiteetin rakentumista ja kertomusten voimaa. Romaani tarkastelee halua ja sen kaunokirjallista esittämistä poikkeuksellisen suoraan. Mitä peitetään silloin kun kaikki paljastetaan? Kenellä on valta kertoa? Palkitun ja ylistetyn kirjailijan uutuusromaani on kevään tapaus. 

 

"Niin Natalia alkoi kertoa, mikä häntä vaivasi. Hänen ihastuttavat rakastettunsa olivat hänen myrkyllisin ongelmansa, samalla kun he olivat hänen elämänsä suola, sokeri, marsipaani, umami. ’He ovat poissa, mutta he ovat päässäni’, Natalia sanoi. ’He ovat jollain perustavalla tavalla poissa, vaikka olisivat kanssani. Vaikka olisivat sisälläni! Mitä enemmän heitä suutelen, sitä vähemmän he ovat siinä. Ja sitten he ovat taas poissa. He kävelevät ovesta ulos, lähtevät töihinsä, koteihinsa, vaimojensa luokse, koiriensa luokse, kuka minnekin. Minun aivoni alkavat loihtia esiin erilaisia asetelmia, joihin heitä ripustan. Ja itseni heihin, tietysti. Minä olen aina siellä mukana, keskellä, minuun työnnytään kaikista mahdollisista aukoista ja minä täytyn, mutta se ei lopu koskaan, ja minun pääni tulee kipeäksi. Eikä minuun mahdu yhtään järjellistä, edistyksellistä ajatusta, koska pääni on täynnä näitä rakastettuja. Jotka ovat poissa. Minuun ei mahdu tietoa, en opi mitään vaan tulen päivä päivältä tyhmemmäksi, koska rakastettuni mylläävät minussa.’” 

SULJE

"Iäkäs psykologi saa elämänsä asiakkaan seksihullusta naisesta, josta muodostuu Laura Lindstedtin romaanille mahtava keskus. Ystäväni Natalia on romaani terapian mahdollisuuksista ja rakastettava puheenvuoro taiteiden puolesta. (--) Tarjolla on makoisa tulkinta patriarkaatin elinvoimaisuuden perusteista. Lapsuuden oidipaaliseen vaiheeseen jumittunut Natalia joutuu kysymään, kenen haluja minä itse asiassa haluan?"
Mervi Kantokorpi, HS 15.3.2019

"Ystäväni Natalia -romaania lukee kuin monimutkaista arvoitusta, Natalian mysteeriä, jonka toivoisi ratkeavan. (--) Romaanin rakenne on äärim­mäisen hallittu, ja juuri oikeissa kohdissa kirjailija tarjoaa lukijalle tilaisuuden yllättyä. (--) Lindstedt leikkii vaivattomas­ti kielen ja kulttuurin eri rekis­tereissä ylevästä alatyyliin. Kirjallisuudentutkijana hänellä on keinovalikoimassaan koko maail­mankirjallisuus, etenkin hänelle hyvin tuttu ranskalainen kirjalli­suus, jota kommentoida."
Nina Lehtinen, Aamulehti 16.3.2019

"Laura Lindstedt kuvaa seksuaalisuutta teoreettisesti ja kulttuurisesti mutta himoa hälventämättä. (--) Romaani tarjoaa lukijan käyttöön laajan teoreettisen ja symbolisen merkitysten verkon, joka mahdollistaa hyperseksuaalisen kokemuksen käsittelyn vaihtoehtoisin tavoin."
Sanna Jääskeläinen, Savon Sanomat 28.3.2019

"Romaanin lähdeluettelosta löytyy feminismin, kulttuurintutkimuksen ja vallan kritiikin perusnimiä, kuten Simone de Beauvoir, Hélène Cixous, Judith Butler, Michel Foucault ja Jacques Derrida. Nimistä ja teorioista huolimatta Ystäväni Natalia on yllättävänkin rento ja vapautunut, jopa riehakas kirja."
Jani Saxell, Parnasso 3/2019

"Feministisellä otteella Lindstedt tekee materiaalisia kuvia ja sanallistuksia, joihin aiheesta huolimatta mahtuu runsaasti myös naurua. Vaikuttavinta teoksessa on Lindstedtin kieli, sanojen asettuminen juuri oikeille paikoilleen, rytmitettyinä, havainnollisina ja sulavina."
Kaisa Kurikka, Turun Sanomat 1.6.2019

"Ystäväni Natalia on monikerroksinen, tiivistunnelmainen romaani[.] (--) Se summaa onnistuneesti klassiset freudilaiskliseet peniskateudesta oidipuskompleksiin ja tekee niistä jopa parodiaa."
Me Naiset 28.3.2019

"Lindstedt kirjoittaa häikäisevän hyvin ja vaihtaa tuosta vain tyylilajista toiseen – oli kyseessä sitten oppinut psykologi, älykäs Natalia, hullu taiteilija tai omaa totuuttaan puhuva vagina. Kyllä, myös se päästetään ääneen."
Tyyne Pennanen, Anna 13.6.2019

"Ystäväni Natalia -romaani jatkaa kiehtovien freudilaisten ajatusten kehittelyä. Terapeutin ja potilaan välille kirjassa muodostuvaa intiimiä ja jopa intohimoista suhdetta voi pitää eroottisena. (--) Hyvä romaani osoittaa Lindstedtin pystyvän uudistumaan kirjailijana."
Esa Mäkijärvi, Demookraatti 8/2019