Iltavahtimestarin kierrokset
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 130 × 207 MM
  • 160 SIVUA
  • ULKOASU Jussi Karjalainen
  • ISBN 978-951-851-965-5

Iltavahtimestarin kierrokset

Ilmestynyt 27.8.2019

OSTAprinted book

Paljon voi oppia tästä maailmasta vain katsomalla, missä on valot yöaikaan päällä. Vuosina 2014–2017 Matias Riikonen käveli samaa reittiä öisessä Helsingissä. Iltavahtimestarin kierrokset kirjaa tunnontarkasti ylös kohtaamiset ihmisten, eläinten ja ilmestysten kanssa. Vastaan tulee niin hylättyjä lapsia, kesähämärässä ilakoivia teinejä kuin roskalavalla uivia delfiinejä. Riikonen seurustelee kummitusten kanssa, todistaa Espoon haihtumista ilmaan ja pelkää maailmanloppua Perseidien meteorisateessa.

Öisten katujen fantasmagoria liikkuu kuvista ja kuvauksesta esseemäiseen kerrontaan. Se vaeltaa samoilla rannoilla Mirkka Rekolan kanssa ja tutkii, mitä yhteistä on J. M. Barriella ja Eläinmuseon namusedällä. Se asettuu häilyvien ja ei-olemassaolevien olentojen puolelle ja muistuttaa, että pilvimaisemat ovat olennainen osa kaupunkikuvaa.

Iltavahtimestarin kierrokset on elegantti ja omakohtainen dokumentti aaveiden ja unien kaupungista sekä siitä hinnasta, mikä maksetaan houreille antautumisesta. Kirja on omaelämäkerrallisen teosparin ensimmäinen osa.

 

SULJE

"Iltavahtimestarin kierrokseen upotetut pikkutarinat ja kuvaelmat kaupungista ja sen eläjistä, eläimistä, kasveista ja ihmisistä, ovat hurmaavia. Saksofonia soittava kirjallisuuden professori, tuttavalliset koiranulkoiluttajat ja juopunut, ylväsryhtinen nainen tulevat kuvatuiksi pienimmän siveltimen tarkkuudella."
Mervi Kantokorpi, Helsingin Sanomat 23.10.2019

”Parasta Iltavahtimestarin kierroksissa on sen rauhallinen rytmi, yön yksityiskohtien ja ajatusten seuraaminen kiireettä, varmana siitä, että aamu koittaa pian, muttei vielä, ei ihan vielä. Matias Riikonen on vahva kirjoittaja, ja (--) kuuluu (--) nuoren polven parhaisiin kirjallisiin kykyihin, jonka teoksiin minä ainakin teen kestotilauksen jatkossakin.”
Hannu, Kirjavinkit 18.9.2019

"Yksityiskohtia on napattu mukaan mielleyhtymistä, kulttuurihistoriasta ja moniaistisesti havainnoimalla. Kävelykierrosten tunnelma on maaginen. Koska Iltavahtimestarin kierrokset näyttää tutun miljöön uudesta näkökulmasta, se on kirjallisuutta herkullisimmillaan. Ei tarvitse matkustaa kauas nähdäkseen paljon ja uutta."
OH, Suomen Kuvalehti 49/2019