Jos se näyttää siltä
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 130 × 207 MM
  • 260 SIVUA
  • ULKOASU Johannes Nieminen
  • ISBN 978-952-363-017-8

Jos se näyttää siltä

Ilmestynyt 4.10.2019

OSTAprinted book

Tuttavien kesken herra Lyysälä on yksinkertaisesti Lyy, mutta varsinaisia tuttavia hänellä ei yksinkertaisesti ole. Vanhenemaan vetäytynyt herrasmies ei elämältä paljoa vaadi. Hän autoilee, asustelee helsinkiläisessä kerrostalossa ja ylläpitää tahdikasta hajurakoa taloyhtiön asukkaisiin. Yksi asukkaista, nuori poika, vaikuttaisi tosin jostakin syystä kiintyneen Lyyhyn, ja kun tämä uusi ystävä äkisti katoaa, ei syyllisestä ole taloyhtiön kenttätuomioistuimessa epäilystäkään.

Kroonisen tuppisuinen Lyy ei omaa tilannettaan helpota. Jokainen uusi yritys vuorovaikutukseksi typistyy joukoksi vahingollisia tölväisyjä, jotka ajavat hänet yhä pahempaan umpisolmuun. Mielensä joutuvat pahoittamaan niin isännöitsijä, talonmiehenrouva kuin läpikelju Tietäväinen, joka näkee Lyyssä pelkkää rikollista luonnetta.

Jos se näyttää siltä on surullinen kuvaus surullisesta ihmisestä, jonka menneisyyteen sullottu menetys pakottaa vaikenemaan. Syyllistäminen, syyllisyys ja näiden muodostaman möykyn kantaminen koostavat sopan, jonka Rimminen sekoittaa kauniiksi, lempeäksi nautintoaineeksi.

 

SULJE

"Tämä romaani ei kirjaa ylös sekundääristä nöyhtää tai kulttuurista kaatopaikkajätettä, vaan on omalaatuisuudessaan loistava löytö Finlandia-palkinnon esiraadilta. Jo yhden kerran palkinnon saanut Rimminen on jälleen sellaisessa kielellishurmoksellisessa vimmassa, että lukijana tyrskähtelin loputtomalle kekseliäisyydelle. Romaani laajensi sanavarastoani, kuin mielestäni olisi pyyhkiytynyt auringonpimennyksen viime sirppi."
Seppo Puttonen, Kirjallisuustoimittaja 22.11.2019

"Rimmisen kielen taa on piiloutunut perihumanisti, jonka empatia kohdistuu syrjään jääneisiin ja heitettyihin yhtä lailla. Hieno romaani muistuttaa maailman perimmäisestä mystisyydestä ja arvaamattomuudesta."
Ville Hänninen, Satakunnan Kansa 23.11.2019

"Kaurismäkeläiset tilanteet paisuvat yli äyräiden kuin mykkäelokuvassa tai slapstick-komiikassa.Tässä Rimminen on omimmillaan. Kielen taiturimainen uusiokäyttö ja vaiettujen tunteiden ravistelu ovat hänen valtakuntaansa. Hän ottaa haltuun sen hysterian ja affektien aallokon, johon tavallisilla sanoilla ei päästä. Kuvattaviaan kirjailija on aina kohdellut ymmärtäen. Niinpä tässäkin kertomuksessa kirkas lapsenmieli pääsee möyhäisemään emootiokompostia. Se tuo tarinaan valonsäteen ja antaa olan takana lymyilevälle kuolemalle pakit."
Seija Forsström, Kymen Sanomat 24.11.2019

"Viidennessä romaanissaan Rimminen jatkaa ”kielellisen muotosarjansa” jalostamista omintakeisella tavallaan erilaisiksi ”rekistereiksi”. Neljään osaan jaettu romaani on Rimmisen helppolukuisimmasta päästä, mutta itsekeksityt sanat ja rytmitys ovat pysyneet tunnistettavina tavaramerkkeinä. (--) Kauneuden ja rujouden, paradoksien ja kreisikomedian ristisiitos on rehellisintä Rimmistä."
Heidi Lakkala, Kaleva 25.11.2019

"Finlandia-ehdokkaana ollut Mikko Rimmisen romaani vaatii lukijalta keskittymistä kekseliään kielen äärelle, mutta se kannattaa. Varsinkin lopun kiihdyttely on silkkaa neroutta."
Kirsi Jääskeläinen, Ilta-Sanomat 5.12.2019

"Merkittävin tapahtuu kielessä. Rimminen rakentaa uuden kielen, joka pyrkii esittämään asian tai kokemuksen aiempaa tarkemmin.  Jaarittelevaa, mitäänsanomatonta puhetta ja kielen sidosainesta ähkäisyineen on kuvattu harvoin näin luovasti. Tällöin Jos se näyttää siltä hauskuttaa."
HR, Suomen Kuvalehti 49/2019