Kovassa valossa
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 130 × 207 MM
  • 218 SIVUA
  • ULKOASU CAMILLA PENTTI
  • ISBN 978-951-851-956-3

Kovassa valossa

Ilmestynyt 5.6.2019

OSTAprinted book

Ihmisen on tiedettävä paikkansa, Suoma ajattelee. Hänen miehensä Heimo on neuvokkuudellaan ja uutteruudellaan noussut vakuutusyhtiössä merkittävään asemaan. Toista oli ennen, kun Suoma oli vain kotiapulaisena tohtorisperheessä ja Heimo tuuraamassa äitiään alusvaateliikkeessä. Mutta ajatkin olivat toiset. Alhaalta saattoi neuvokkuudella nousta ylös, mutta ylhäällä on parempi katsoa vain ympärilleen eikä alas. Silti on asioita, joita ei voi nähdä edes lähimmässä ihmisessä.

Heljä on lähtöisin vaatimattomista oloista, mutta työ kirjakaupassa on hienoa. Vähitellen hän ihastuu Tarmoon, Suoman poikaan, joka oli Saksassa vapaaehtoisena. Tarmo on hänelle hyvä mies, hänen ystävänsä yliopistossa sanoo. Mutta mitä kaikkea tavallinen ihminen voi ymmärtää?

Pertti Lassilan Kovassa valossa piirtää äärimmäisellä herkkyydellä esiin kahden naisen elämät 1900-luvun alkupuolen Helsingissä. Se on yksityisen kautta valottuva ristikuva sääty-yhteiskunnasta, avoin kysymys siitä, mikä on oikein sekä kaihoisa kuvaus ajasta – siitä, millaiseksi se voi meidät pakottaa.

 

"Sosiaalisia luokkia ja sosiaalista nousua kuvatessaan kirja on myös yleisellä tasolla ihmisen kuva. Itsekeskeisyys, välittämättömyys toisista, oma piiri, kuinka helposti ne parempaa ja vauraampaa elämää tavoitellessa astuvatkaan esiin? Kuinka itsekäs ihminen onkaan?"
Mikko Jämsén, Etelä-Suomen Sanomat 14.7.2019

"Kovassa valossa on kirja tavallisista naisista, jotka eivät tavoittele kuuta taivaalta. He ottavat vastoinkäymiset vastaan nurkumatta, niin kuin monet naiset vastaavissa olosuhteissa 1900-luvun alkupuolen Suomessa."
Tuula Vuolle-Selki, Kouvolan Sanomat 30.7.2019

"Pertti Lassila kuvaa arkea aistivoimaisesti, lause miellyttää."
ET, 14.8.2019

"Tavallinen ja jokapäiväinen unohtuu liian usein, kuin sillä ei olisi merkitystä, vaikka siinä on ihmisen koko elämä. Tämäonyksiromaaninviisauksista. Kertomuskahdennaisen elämästä 1900-luvun alkupuolella yhdistää kauniisti pienen elämän ja yhteiskunnallisuuden. Lauseet ovat kirkkaita ja miellyttäviä. Olisin halunnut lukea niitä lisää."
Anna Pihlajaniemi, Kodin Kuvalehti 29.8.2019