Kuka tappoi bambin?
  • LUOKITUS 84.2
  • ALKUTEOS: VEM DÖDADE BAMBI?
  • SUOMENNOS: LAURA JÄNISNIEMI
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 140 × 210 MM
  • 222 SIVUA
  • ULKOASU Christina Lax
  • ISBN 978-951-851-988-4

Kuka tappoi bambin?

Ilmestynyt 26.9.2019

OSTAprinted book

Huikea romaani siitä mitä tapahtuu, kun joku lähtee, häipyy kuvasta niin että sitä tuskin huomaa. Ja vanhasta rikoksesta, käytännössä jo ratkenneesta, joka vuosien kuluttua putkahtaa pintaan. Ja ihmisistä, jotka päätyvät osallisiksi tarinaan, joka ei ole heidän.

Mukana ovat parikymppiset ystävykset Saga-Lill ja Emmy Stranden. Emmy on pienten lasten äiti ja naimisissa 57-vuotiaan Matsin kanssa, jolla on ensimmäisestä avioliitosta tytär Linn K, Saga-Lill taas paikkaansa etsivä entinen teologianopiskelija. Ja sitten on Gusten Grippe, joka aikoinaan varttui trendikkäällä esikaupunkialueella, jonne suurin osa tarinan tapahtumista sijoittuu – ja jossa julma joukkoraiskaus, johon mies itsekin osallistui, toteutettiin legendaarisessa Häggertien kartanossa.

Nyt Häggertien perheestä jäljellä on vain poika Nathan. Kaiken keskiössä on kultalusikka suussa syntynyt Nathan, Gustenin lapsuudenystävä, nykyisin pahamaineinen pikkurikollinen, jota kutsutaan Herttuaksi. Ja totta kai samassa talossa Kallsjönin rannalla nähtiin myös Linn K ennen katoamistaan.

 

SULJE

"Tarinan kieli ja kerronta velloo pyörteen lailla kohti vääjäämättä lähestyvää ydintä. Kertoja heittää lukijalle uudestaan ja uudestaan eteen samoja tilanteita ja repliikkejä. Vaikutelma on huimaava ja hypnoottinen. Välillä kieli lähestyy runoa, mutta pysyy aina kirkkaana ja intuitiivisen helposti ymmärrettävänä. Virkistävää on sekin, että Fagerholm ei psykologisoi tai selitä hahmojaan puhki. Silti jokaisesta heistä syntyy kokonainen ja todellinen kuva. Viattomuuden kuvastolla leikittelevä Kuka tappoi bambin? on todellisen mestarin työtä."
Marjo Jääskä, Kymen Sanomat 14.11.2019

"Kuka tappoi bambin? sisältää fagerholmilaisia elementtejä, kuten monikielisyyttä, runsaita viittauksia monenlaisiin kulttuurisiin kehikoihin, vaihtuvia kertojan ääniä ja useita kokijoita. Laura Jänisniemen suomennos kulkee hyvin. Tuntemuksien, merkityksellisten hetkien sekä mentaalisten ja konkreettisten tilojen ja paikkojen kuvauksena romaani on taattua Fagerholmin taitavuutta ja jopa taikaa. Kuka tappoi bambin? ei tyhjene yhdellä lukukerralla, sillä se avautuu niin monenlaisiin eettisiin ja esteettisiin suuntiin."
Kaisa Kurikka, Turun Sanomat 9.11.2019

"Fagerholmin taitavasti rakennettu tarina käy sisäistä monologia Gustavin pään sisällä. Tämä hieno ja monisyinen tarina on Finlandia-ehdokkuutensa ansainnut. Se jää pitkäksi aikaa mieleen."
Riikka Lehtovaara, Kotiliesi 25/2019