Lume
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 130 × 207 MM
  • 208 SIVUA
  • ULKOASU Mika Tuominen
  • ISBN 978-951-851-963-1

Lume

Ilmestynyt 22.8.2019

OSTAprinted book

Täytyy elää kuin opettaa. Henry Qualia, yliopistomaailmasta syrjään siirtynyt filosofi on suuren läpimurron kynnyksellä. Hänen kehittelemänsä fiktiivisen ihmisen teorian olisi tarkoitus vapauttaa mielen ja muistin äärettömät mahdollisuudet maailmassa, joka niitä niin hankalasti rajoittaa. 

Mutta työ ei ole valmis, sen saa Henry huomata. Hän saa aamuisen puhelun sairaalasta, jossa viruu Laura, rakkauksien rakkaus vuosikymmenen takaa. Matkalla Lauran luokse Henryn teoria joutuu todelliseen testiin. Levoton kaupunkivaellus vie Henryn äärirajoille niin henkisesti kuin ruumiillisesti – kunnes edessä on ratkaiseva fiktiivinen kohtaaminen. 

J. P. Laitisen esikoisromaani Lume on raivoisa, häpeämättömän filosofinen ja psykologinen yhdenpäivänromaani monenlaisista menetyksistä, niiden kieltämisestä ja halusta nähdä maailma sellaisena kuin haluaisi. Henry Qualian hahmon kautta Laitinen yhdistää filosofista rohkeutta suunnattomaan arkuuteen toisten ihmisten edessä.

Lume oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaana ja sijoittui kilpailussa toiseksi vuonna 2019. Romaanille myönnettiin myös Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinto keväällä 2020.

 

SULJE

"Lumeen  kaltaista romaania ei kotimaisessa kirjallisuudessa ole juurikaan julkaistu ja siksikin se on erittäin kiinnostava ja poikkeuksellinen romaanikirjallisuutemme pirrassa."
Kaisa Kurikka, Turun Sanomat 3.1.2020

"Laitinen laskettelee tarinaansa pitkät pätkät vallattoman vastustamattomaan tahtiin. (--) harvinaisen luistavasti kerrottu."
Jukka Koskelainen, Helsingin Sanomat 16.10.2019

"Tyylillisesti J.P. Laitisen esikoisteos Lume on erinomainen. Kerronta rientää rytmikkäästi eteenpäin, pohdinnat ja tapahtumat lomittuvat luontevasti yhteen. Teksti on rakennettu älykkäästi, niin että monet yksityiskohdat viittaavat useampiin suuntiin, osittain lukijan hämäämiseksi. Kaiken kaikkiaan tulos on monitasoisen taiturillinen ja kielellisesti briljantti."
Erkki Kiviniemi, Kulttuuritoimitus 22.11.2019

”No jopas on romaani. Ja vielä esikoinen! Tamperelaisen J.P. Laitisen puolenpäivän romaani Lume on sen verran harvinaista herkkua, että sitä lukee aluksi ymmällään, melkein arastellen. (--) J.P. Laitisen valtti on arki, tarkat havainnot siitä. Niiden avulla hän herättää lukijan mielenkiinnon ja pakottaa seuraamaan ajatuksenjuoksua, joka vie Platoniin, Epiktetokseen, Levinasiin, Herakleitokseen, Macus Aureliukseen, Senecaan, Schopenhaueriin…”
Matti Kuusela, Aamulehti 22.09.2019