Saatanatango
  • BAABEL–SARJA
  • LUOKITUS 84.2
  • ALKUTEOS: SATANTANGO
  • SUOMENNOS: MINNAMARI PITKÄNEN
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 130 × 207 MM
  • 304 SIVUA
  • ULKOASU Jenni Saari
  • ISBN 978-951-851-937-2

Saatanatango

Ilmestynyt 8.8.2019

OSTAprinted book

Saatanatangossa eletään jatkuvan sateen ja tuulen riepottelemalla syrjäseudulla. Lakkautetun osuustilan asukkaista koostuva pieni joukko odottelee pelastustaan. Epätoivon lamauttamat ihmiset väijyvät toisiaan verhojensa raoista, keplottelevat osuutta naapurin palkkapussista. Kaikki ympärillä lahoaa käsiin. Sahataan metafyysisen ymmärryksen ja äärimmäisen välinpitämättömyyden välillä.

Lopulta odotus palkitaan. Paikalle saapuu vapahtaja, jo kertaalleen kuolleeksi väitetty pikkurikollinen Irimiás. Miltei profeetallisena näyttäytyvä hahmo lupaa johdattaa ihmiset hävityksen keskeltä kohti valoisampia aikoja, tietysti pientä korvausta vastaan.

Saatanatango on omituinen umpikuja. Sen kerronnan virta nyrjäyttää, harhauttaa ja johdattaa mukanaan läpi alitajunnan pimeiden takakujien. Kerronnan tasot lomittuvat ja keskeytyvät, sillä jokaisella on pakottava toive tulla ymmärretyksi täysin ja ehdoitta. Lopputuloksena on mielisairas ja manipuloiva vuodatus, jossa perspektiivit äkisti vaihtuvat mikroskooppisista kosmisiin.

 

 

SULJE

"Beckettiin, Gogoliin ja Kafkaan vertaaminen tuntuu kerrankin oikealta. Krasznahorkai on siitä harvinainen nykyprosaisti, että hän painii samassa järkälesarjassa. (--) Käännöstyönä Krasznahorkai on luonnollisesti sieltä vaativimmasta päästä. Kunnioitusta herättää Minnamari Pitkäsen luonteva suoriutuminen katukielisistä karkeuksista, geologisista lausevyöryistä ja kaikesta siltä väliltä."
Vesa Rantama, Helsingin Sanomat 23.10.2019

"Oudon, kauniin ja hypnoottisen proosamöhkäleen kiinnostavuus ei ole sen draamallisissa ominaisuuksissa. Saatanatangoa ei pidä yrittää ymmärtää, vaan sen kyytiin tulee heittäytyä. Tarjolla on vuoristoratamaista kieputusta, joka hetkessä vaihtuu Vekkulan vääristyneeksi peilihuoneeksi, ja lopulta ajetaan maailmanpyörässä tähyten kaikkeuden äärilaidoille."
Tommi Aitio, Kauppalehti 23.11.2019

"Teos on muo­dikkaan antiteesi, apokalyptisen myrskypil­ven alla avautuva ruskean vihreä elämännyr­jähdys. Minnamari Pitkäsen suomennos on oma taideteoksensa."
KS, Suomen Kuvalehti 49/2019