sexdeathbabies
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 130 × 207 MM
  • 224 SIVUA
  • ULKOASU Jenni Saari
  • ISBN 978-951-851-920-4

sexdeathbabies

Ilmestynyt 2.8.2019

OSTAprinted book

Biba on kuolemassa suvussa periytyvään sairauteen. Hänen äitinsä Hetty ja kummitätinsä Clarissa, kuusikymppiset ystävykset, elävät ja yrittävät käsitellä tilannetta äärimmäisin ja villein keinoin.

Tila täyttyy voimakasäänisistä naisista. He puhuvat sanoja, joista ei voi olla koskaan varma, kenestä ne kertovat. Kuolema pysyy kaukana milloin klinikka- ja kosmetologikäyntien, milloin seksihaaveiden, milloin laskennon avulla: Hettyllä pitää olla aina yksi tytär, ja hän tekee kaikkensa pitääkseen tuon luvun samana. Clarissalla kuolleita on jo kolme, kaksi lasta ja yksi aviomies.

Maija Muinosen odotettu toinen romaani sexdeathbabies on ravistava teos yrityksistä elää kuoleman ja surun kanssa. Muinosen kieli liikkuu kevyesti tuskasta nautintoon ja tavoittaa kohtuuttoman ja kreisin, olipa puhujana elävä nainen tai jo kuolleiden kuoro. Kirjan visuaaliset ratkaisut tukevat teemaa: romaani ei mustavalkoisesti uskottele olevansa ikuinen, vaan väliaikainen, tuhoutuva, kuten kaikki.

 

"Sexdeathbabies on irrotteleva ja kipeänkepeästi sanoilla leikittelevä teos kuoleman väistämättömyydestä mutta myös sen torjumisesta, milloin pakenemalla arjen pieniin nautintoihin, milloin rankkoihin kuvitelmiin."
Eija Komu, Keskisuomalainen 2.9.2019

"Muinosen tapa luoda kaunokirjallisuuden kieltä on mielenkiintoinen."
Päivi Taussi, Kymen Sanomat 29.8.2019

"Maija Muinosen sexdeathbabies on yksi tämän vuoden kiinnostavimmista kotimaisista proosateoksista. Proosan, draaman ja runouden piirteitä yhdistelevän teoksen vinksahtanut kieli leikittelee rohkeasti mauttomuuden ja visionäärisyyden rajalla, mutta ei kuitenkaan tunnu pakotetulta. Sexdeathbabies on rakenteellisesti toimiva kokonaisuus, joka havainnollistaa vaikeiden aiheiden peittymistä sisällöllisesti tyhjään tekemiseen ja sanomiseen."
Toisinkoinen-raati, 11.10.2019

"Kokonaisuutena sexdeathbabies on hienosti ajateltu ja vaikuttava sanataideteos, epäilemättä oman palkintohuomionsa ansaitseva taidonnäyte."
Joonas Säntti, Kiiltomato 21.11.2019