Pääomani
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 130 × 207 MM
  • 240 SIVUA
  • ULKOASU Eveliina Rusanen
  • ISBN 978-952-363-037-6

Pääomani

Ilmestynyt 21.2.2020

OSTAprinted bookebookaudio

Palkitun teatterintekijän Milja Sarkolan esikoisromaanissa Pääomani minäkertoja elättää itsensä apurahojen, palkkioiden ja lipputulo-osuuksien yhdistelmällä. Anteliailla apurahoilla hän pääsee myös ulkomaille, Saksaan ja Yhdysvaltoihin, opinto- ja residenssimatkoille. Töitäkin riittää, kaikki on siis mallillaan – kunhan ne pitää mallillaan, ja siihen auttaa ainakin rahan jatkuva ajatteleminen. 

Laskeminen on romaanin kertojalle tapa pitää asiat yhtäältä hallinnassa, toisaalta loitolla; henkivakuutukset, sijoitustilit, odotettavissa olevat tulot ja väistämättömät menot tuovat ehkä lohtuakin samalla, kun parisuhde ei ole täysin mallillaan ja mielestä puskee ajatuksia ja tunteita, jotka eivät nyt vain käy laatuun. 

Pääomani käsittelee loistavan vähäeleisesti ja moralisoimatta varakkuutta – rahallista ja muunkinlaista – ja sen vaikutusta ihmisiin ja heidän välisiinsä suhteisiin. Sarkolan tyyli on lakonisuudessaan äärimmäisen tarkkaa, kertojan laskemisen ja hallinnan tarve täysin tunnistettavaa, ja kontrolloidun ulkoisen ja korvien välissä vellovan sisäisen maailman hatara yhteispeli suorastaan riipaisevaa.

”Sarkolan kerronnassa korostuvat pikemminkin tilanteet ja asetelmat kuin tarinointi ja käänteet. Pääomani todistaa tekijänsä vivahteikkaasta yksityiskohtien tajusta, taidosta esittää painavimmat asiat kuiskaamalla.”
Tommi Melender, Parnasso 3/2020

”Teos on oivaltava satiiri nykyihmisten materialistisista arvoista, ja samalla se on surullinen kertomus kaiken menettämisen pelosta. Mitä enemmän todellisuutta pyrkii kahlitsemaan, sitä hallitsemattomammaksi se muuttuu. Pääomani on harvinaisen punnittua kirjallisuutta. Hallittu muoto ja lakoninen ilmaisu palvelevat teemaa tyylikkäästi.”
Silvia Hosseini, Image 6/2020

”Sarkola on onnistunut käsittelemään teemaa monimuotoisesti ja oivaltavasti. Lyhyydestä huolimatta – teoksessa on vain 165 sivua – romaani käsittelee suuria, ikiaikaisia teemoja pääoman vallasta. Toisin kuin usein, luokkaerojen käsittely ei jää pinnalliseksi.”
Marissa Mehr, Turun Sanomat 20.5.2020

”Älykäs. Omaperäinen. Kriittinen. Teoreettinen. Sellainen on Pääomani.”
Terhi Anttila, Keskisuomalainen 1.6.2020

”Milja Sarkolalla on kyky nähdä suoraan ihmisen ytimeen. (--) Teemoja jää pohtimaan pitkäksi aikaa.”
Annaleena Jalava, Gloria 3/2020

”Iskevä, napakka, ajatuksia herättävä ja viihdyttävä. Milja Sarkolan Pääomani puhuu paljon rahasta, mutta ei jää pelkästään taloudellisen pääoman tasolle.”
Mikko, Kirjavinkit 18.6.2020