rakas kapitalismi pilkku
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 130 × 207 MM
  • 200 SIVUA
  • ULKOASU Tom Backström
  • ISBN 978-952-363-051-2

rakas kapitalismi pilkku

Ilmestynyt 20.5.2020

OSTAprinted book

Köyhiä, keskiluokkaisia ja rikkaita paketoidaan erilaisiin pakkausmateriaaleihin ja värjätään kiinnostaviksi tuotteiksi. Robottihipsterien kansoittamassa kaupunginosassa asuntonäyttöä luullaan paikkasidonnaiseksi performanssiksi, ja kohtalokas erehdys muuttaa halutun yksiön taistelukentäksi. 

Kirjassa tavataan mies, joka joutuu jatkuvasti taistelemaan epävarmoista ja pienistä palkkioistaan. Mies esittää työkseen jättimäistä kanaa, jonka tehtävä on noukkia yritysten sidosryhmätilaisuuksissa ruokapöydiltä tippuvia näkymättömiä muruja. Ja millepä muulle tämän maailman asukas yön tunteina sanansa osoittaa kuin kapitalismille itselleen, jota maanitellaan, mairitellaan ja rukoillaan auttamaan, kun lopunajan tulvat tekevät tuloaan. 

Eino Santasen ensimmäinen proosateos, novellikokoelma rakas kapitalismi pilkku on intensiivinen, mustan huumorin sävyttämä otos rahan ja teknologian välittämää ja tarinallistamaa maailmaa, siis tätä meidänkin asuttamaamme. Santanen yhdistää ankaran yhteiskuntakritiikin mitä hellimpään myötäeloon lirissä olevia kohtaan.

"Rakas kapitalismi pilkussa Santanen vaikuttaa proosataiteen kuistille soluttautuneelta pihatontulta. Aluksi niin viattoman oloinen velmu, mutta taskut täynnä kaikenlaisia paukkuja ja pamauksia. Lopulta kepposteleva tonttu paljastaa valeasunsa ja potkii eteiseen niin paljon kuraa kuin ehtii ja kaasuttaa tonttumopollaan pois niin, että kura lentää eteistäkin pidemmälle.
Kyllä tällaiselle kaasuttelulle kotimaisen proosan kentällä tilaa on."
Arttu Seppänen, Helsingin Sanomat 18.7.2020

”Santasen tekstit ovat hulvattomia ironisoidessaan niin kapitalistista yhteiskuntajärjestystä kuin eri alojen taiteilijoita. Toisaalta ne osoittavat, miten kokeellinen kirjallisuus on mitä herkullisin väline tuottaa yhteiskuntakriittistä ajattelua. (--) Huvittavuutensa ohessa teos on kärkevää kannanottoa.”
Kaisa Kurikka, Turun Sanomat 24.7.2020

”Enpä ole aikapäiviin ollut niin innostunut lyhytproosasta kuin Eino Santasen Rakas kapitalismi pilkkua (Teos 2020) lukiessani. (--) Teoksen hillittömin teksti on ”Trickle down chicken”, johon jokaisen uudesta suomalaisesta proosasta kiinnostuneen kannattaa tutustua. (--) Rakas kapitalismi pilkussa Santanen näyttää, mitä kaikkea hauskaa ja nokkelaa kielellä ja kirjaimilla ja hieman väreilläkin pystyy tekemään kirjan sivuilla. Samalla hän käsittelee sanokaamme yksinkertaisuuden vuoksi kapitalismin ilmiöitä oivaltavasti ja horjahtamatta typerään tendenssiin.”
Karo Hämäläinen, Suomen Kuvalehti 16.6.2020

"Runoilija Eino Santanen (s.1975) tarttuu ideologiaa kraivelista. Rakas kapitalismi pilkku on proosan rajoja rikkova teos, jonka 13 tekstiä viiltävät aikakautta ja talousjärjestelmää. (--) Ensimmäisessä proosakirjassaan hän ponnistaa poliittisista, käsitteellisistä ja esteettisistä lähtökohdista – esiin kuoriutuu väkevä teos. Santasen musta satiiri pyllistää psykologisoivalle kerronnalle ja ”uskottavuudelle”. Hirtehishuumori kannattaa teoksen äkeää tendenssiä, joka vähemmän taitavan kirjoittajan käsissä tuntuisi alleviivaavalta."
Ville Ropponen, Kansan Uutiset 3.7.2020