Kiinan suurin harppaus - Päämääränä maailman valvotuin kansa
  • LUOKITUS 98.188
  • 140 × 190 MM
  • 208 SIVUA
  • ULKOASU DOG DESIGN
  • 978-952-363-088-8

Kiinan suurin harppaus - Päämääränä maailman valvotuin kansa

Ilmestynyt 30.9.2020

OSTAprinted book

Toimittaja Katarina Baer ja valokuvaaja Kalle Koponen kertovat aikamme nousevasta suurvallasta, Kiinasta. Maan johto viestittää voimaa ulospäin, mutta pelkää kansaansa. Kiina pitää yhä tiukemmassa otteessaan ihmisten elämää, tekoja ja ajatuksia. Tästä saatiin näyte, kun koronaepidemia puhkesi Wuhanissa loppuvuodesta 2019. Valvontateknologian edistyksellisyys yhdistyi diktatuurin kykyyn mobilisoida nopeasti jättimäisiä operaatioita kaduilla ja kaupungeissa.

Baer ja Koponen kertovat maasta, joka on ottamassa suurinta harppaustaan koskaan – kohti täydellistä valvontaa.

Kirja käy läpi sitä, millaisia massiivisia toimia ja yhä totaalisempia järjestelmiä Kiina on luonut kansalaistensa valvomiseksi ja manipuloimiseksi ja kuinka se onnistuu pitämään 1,4 miljardia ihmistä omassa kuplassaan vapaan internetin ulottumattomissa. Kirjasta valkenee, että Kiina ei ole kaukana yksilöiden ”tietomurtamisesta”. Kirja kertoo myös sen, mitä Kiinassa tapahtui koronatalvena ja -keväänä 2019-2020; millainen diktatuurille ominainen toimintakulttuuri ja mitkä päätökset pidättivät tietoa koronaviruksesta leviämästä kohtalokkaan kauan.

Baer ja Koponen seuraavat kirjassaan kolmen shanghailaisen elämää koronakevään läpi aina heidän haaveidensa tulevaisuuteen. Koulunsa päättävä Julia perheineen, parturi Xu ja matkailuyrittäjä Chunheng kannattavat kaikki vankasti Kiinan kommunistista puoluetta. Kirja vastaa kysymykseen, miksi niin moni kiinalainen on sortotoimista huolimatta tyytyväinen maansa johtoon. Se myös herättää havahtumaan siihen, mitä voi tapahtua, jos Kiinan valvontajärjestelmien tietotaito leviää maailmalle. Voimatasapaino diktatuurien ja demokratioiden välillä järkkynee, ja ihmisten yksityisyys on vaarassa tuhoutua kivijalkaa myöten.

Baer ja Koponen ryhtyivät kirjan tekoon omakohtaisten kokemusten innoittamina. He muuttivat perheineen Shanghaihin elokuussa 2019 ja lähtivät sinä päivänä, kun miljoonakaupunki Wuhan suljettiin epidemian leviämisen estämiseksi tammikuun lopussa 2020. Baer opiskeli toimittajastipendillä shanghailaisessa huippuyliopistossa. ”Ennen pitkää alkaa tahtomattaan vilkuilla mikrofoneja ja videokameroita, joita on joka luentosalissa ja luokkahuoneessa ja hiipiä käytävillä puoluevirkailijoiden toimistojen ohi hiljaa kuin rikollinen”, Baer kuvaa kirjassa tunnelmaa yliopistolla.