Suomi
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 140 × 210 MM
  • 400 SIVUA
  • ULKOASU JENNI SAARI
  • ISBN 978-952-363-085-7

Suomi

Ilmestynyt 2.9.2020

OSTAprinted bookebook

Eletään erään laskutavan mukaan 1800-lukua. Lönnrot ja Lyyti ryhtyvät kirjoittamaan ja Kalevala tulee harsittua kasaan samoihin aikoihin kuin idearypäs nimeltä Suomikin. Mieletön kimara aatteiden virtailuja, historiallisia hulivilejä ja kaanoniin sopimattomia ääniä sekoilee suuriruhtinaskunnassa, jossa metsät ryskyvät ja muutamalla ukolla on hillitön hinku olla itsenäinen ja rikas kansakunta. 

Juha Hurmeen kuudes romaani Suomi jatkaa Finlandia-palkinnon voittaneen Niemen tositarinaa. Hurmeen päättymätön uteliaisuus ja luonnontieteilijän ja taideniekan yhteisolomuoto manaavat esiin pari sataa viime vuotta kirjattua historiaa kaikkine vänkyyksineen, ja paljon kauemmaskin kurotellaan ainakin kansanrunouden, tämän pyramideja isomman kulttuurisaavutuksen myötä.

"Kiinnostavia anekdootteja tulee vastaan joka sivulla rönsyilevän tajunnanvirran keskeltä. Suomi on kuin ikivanha suomalainen kansanruno, jota lukiessa voi valmistautua jos jonkinlaisiin yllätyksiin."
Jari Olavi Hiltunen, Satakunnan Kansa 10.12.2020

"Suomi on riemukas jatko-osa Niemelle. Kyyti kohti nykyhetkeä on hurja ja hauska."
Tero Alanko, Suomen Kuvalehti 41/2020

"Finlandia-palkitun kirjailijan uutuus on upea viiden tähden romaani. Sanataidevirtuoosi Juha Hurme on kuin nykypäivän Elias Lönnrot, suomalaisuuden historiaan liittyvän tiedon väsymätön kerääjä, tallentaja ja uudelleenmaalari."
Harri Hautala, Ilkka-Pohjalainen 4.9.2020

"Suomen kertoja, Hurmetta muistuttava hahmo, on mainio madonlukujen osoittaja: jutusteleva, kaikesta tietävä kansanperinteen aarrearkku, joka ei pilkkaa tietämättömyyttämme, vaan näyttää, kuinka ei kannata käpertyä itseensä ja vastustaa, sillä vain kulttuuri auttaa selviytymään aikamme suurista muutoksista.Vähemmästäkin on romaaneja tehty."
Jani Ekblom, Hämeen Sanomat 15.10.2020

"Finlandia-palkittu Niemi sai arvoisensa jatko-osan: hulvattoman ajatusten virran, jossa sinkoilee ajopuun lailla kulttuurin kummajainen nimeltään Suomi. Suomessa on paljon Nyljettyjen ajatusten (2014) kaltaista aarrearkkua."
Antti Virolainen, Ilta-Sanomat 30.10.2020

"Finlandia-palkitun Juha Hurmeen uusin kirja Suomi on häkellyttävän hengästyttävä ja mielikuvituksellinen tarinoiden vuoristorata. Hurme on mestarillinen sanaseppo ja hänen tietämyksensä Suomen historiasta ja siihen liittyvistä anekdooteista ja eriskummallisista henkilöistä on lähes rajaton."
Jussi Wahlgren, Mesta 4.12.2020

"Juha Hurme ei petä. Suomi on perinpohjainen kurkistus asioihin. (--) Hurmeen tapaan juttu polveilee asiasta toiseen sujuvasti ja leppoisasti."
Mikko Saari, Kirjavinkit 30.9.2020