Uni viime yönä:
  • LUOKITUS 84.2
  • ALKUTEOS DRÖM NATTEN TILL IDAG:
  • SUOMENNOS RAIJA RINTAMÄKI
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 125 × 190 MM
  • 144 SIVUA
  • TEOS & FÖRLAGET -SARJA
  • ULKOASU JOHANNA BRUUN, KUVITUS ANNA JÄRVINEN
  • ISBN 978-951-851-131-1

Uni viime yönä:

Ilmestynyt 15.1.2021

OSTAprinted book

On pääsiäislauantai ja Tukholmassa kesäisen lämmintä. En ole vielä tsekannut Helsinkiä. Mitä sinä teet. Olen porraspyramidin huipulla, olen elänyt pitkään, melkein viisikymmentä vuotta. Siihen mahtuu monta elämää. Minun pitäisi käyttää pohjepituista vekkihametta. Sitä en tee. 

Muusikko ja laulaja Anna Järvisen esikoisromaani on kirkas ja rehellinen sukellus taiteeseen, kuolemaan, kauneuteen ja haluun. 

Kevät Tukholmassa, kertoja-Anna kotonaan valoisassa asunnossa, jota hänen on vaikea pitää siistinä. Ajatuksissa on monesti Suomi, maa jonka hän jätti taakseen lapsena. Puhe kääntyy usein myös toista kohti, kohti sinää jossakin tietyssä hetkessä, kohti surua. 

Naisen elämäntarina peilataan esiin häkellyttävällä suoruudella, niin tiheästi että jokaisella sanalla on tavujaan suurempi paino. Järvisen pienoisromaani on haikeuden mestarillista liikettä, todesta uneen ja takaisin. Kirja on saanut ilmestyttyään ylistäviä arvioita sekä Suomessa että Ruotsissa.

"Uni viime yönä: on kuin luonnosmainen maalaus naisen elämästä, samaan aikaan vihainen ja arka. (--) Suomentaja Raija Rintamäellä on ollut haastava tehtävä. Järvinen on kirjoittanut alkutekstin ruotsiksi mutta liittänyt siihen oman kielensä historiaa sekoittaen riikinruotsia, suomenruotsia, suomalaisten ruotsia ja suomen kieltä. Käännös hajonneine lauseineen onkin selvästi oma taide­teoksensa."
Eleonoora Riihinen, Helsingin Sanomat 4.3.2021

”Fragmentaarisesti rakentuva teos kuljettaa kieltä kiehtovasti, rytmisesti mukaansa temmaten. (--) Järvisen kieli, sen tapa käyttää välimerkkejä tai olla käyttämättä niitä, välittyvät hienosti myös suomennoksessa. Lauseita rytmitetään tai katkotaan normioppaita vastaan, jolloin niihin syntyy taukoja, hidastuksia ja nopeutuksia. Juuri kielenkäyttämisen tapa korostaa teoksen tässäolemista, tämän hetken monikerroksisuutta.”
Kaisa Kurikka, Turun Sanomat 15.2.2021

”Romaanin viisikymppisen Annan tunne- ja aistimuistot virtaavat mielleyhtymien ketjuna. Sanat muodostavat unenomaisia lauseita, lyhyistä luvuista kehkeytyy kaunis elämäntarina, suurempi kuin osiensa summa. Kannen taitava omakuva on Järvisen itsensä piirtämä. Kirjasta aistii kokonaisvaltaisen taiteilijan otteen.”
Risto Löf, Etelä-Suomen Sanomat 21.2.2021