Barbara ja muita hurrikaaneja
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, YLIVETO
  • 130 × 207 MM 
  • 240 SIVUA 
  • ULKOASU MARIKA MAIJALA
  • ISBN 978-951-851-846-7

Barbara ja muita hurrikaaneja

Ilmestynyt 8.2.2018

OSTAprinted bookebook

Morsiusliikkeen sovituskopissa käydään erikoinen dialogi, naapurit äityvät väkivaltaisiksi, huonosti käyttäytyvä lapsi viedään hoitoon manaajalle ja siskonsa kanssa asuva mies alkaa purkaa aggressioitaan toden teolla. Hurrikaanien lailla novellien henkilöt ajautuvat jollakin tapaa häiritsemään joko omaa tai toisten elämää, eikä siinä oikein hyvin käy kenellekään. Esikoisnovellikokoelma liikkuu kauhun ja kumman maastoissa. Sen taidokkaat ja ihmeellisen hauskat novellit jättävät oudon olon ja halun lukea uudelleen: mitä minä juuri luin, miten ihmeessä tarina vei tähän?

Sirkjärvi on hurja kirjoittaja. Hän yhdistelee mennen tullen kauhuklassikoita, populaarikulttuuria ja tarkkaa realistista ja surrealistista kuvastoa. Barbara ja muita hurrikaaneja on kuristavista tunnelmistaan huolimatta kevyttä luettavaa, niin liukkaasti Sirkjärvi antaa äänen absurdeille ja vinoille päähenkilöilleen.

"Iines ei ollut koskaan ajatellut, että kiinnostava olisi oikea elämää kuvaava sana. Pikemminkin se oli hänestä jotain, jos nyt ei sodan kaltaista, niin ainakin hyvin vaikea tentti. Kenties ylioppilaskirjoitus. Hän ei olisi halunnut kuunnella Carlan juttuja. – Vai mitä mieltä olet, Johanna? Carla kysyi. – Iines oli kääntänyt katseensa ja tutkaili violettia gladiolusta. Carla vaikeni. – Ystäväiseni, Carla sanoi pienen hetken päästä. – Mitä sinulle kuuluu? Iines kohensi ryhtiään. Hän kertoi Carlalle juurihoidoista, ja kuinka eräs iäkkäimmistä potilaista oli kuollut infektion aiheuttamaan sairauteen. Infektio oli edennyt ärhäkästi. Kun potilas vihdoin, aivan liian myöhään hakeutui vastaanotolle, hänen alaleukansa oli käytännössä mätä. Hampaat olivat kiinni enää ohuin, harmain säikein, jotka katkesivat saman tien, kun niitä hieman työnteli instrumentilla. Aaron laski kätensä Iineksen olalle. Miksi Carla näyttää niin omituiselta, Iines mietti. Hän päätti vaihtaa puheenaihetta. – Puhdistin viime viikolla kaihtimet."

SULJE

"Maija Sirkjärven aavemainen lyhytproosa edustaa omanlaistaan virtausta suomalaisessa nykykirjallisuudessa. Barbara ja muita hurrikaaneja todistaa ilmiselvästä lahjakkuudesta."
Tommi Aitio, Kauppalehti Optio 14.5.2018

"Kokoelma on sen verran ansiokas ja häiritsevä, ettei sen soisi päättyvän lainkaan. (--) Arkiset tapahtumat ja tilanteet alkavat äkisti keriytyä auki odottamattomiin suuntiin. Juuri tämä hienovireinen vieritys normaalista kummaan on Sirkjärven vahvuuksia. Tekstit tasapainottelevat herkullisesti oudon ja tavallisena pidetyn rajalla."
Marissa Mehr, Turun Sanomat 27.4.2018

"Barbara ja muita hurrikaaneja on pitkälti tasalaatuinen, hellittämättä pyörittävä ja pyörryttävä teos. (--) Kummasti sorahtelevan tapahtumatasonsa alla novellit osuvat todellisiin kipukohtiin. Ne kertovat psykologisesti ja yhteiskunnallisesti merkittävistä ongelmista ja ilmiöitä, kuten unelmaelämän tavoittelun tappavanankeasta rytmistä ja muista materialismin varjopuolista."
Niina Holm, Nuori Voima 2/2018