Katrina
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 130 × 207 MM 
  • 448 SIVUA 
  • ULKOASU JUSSI KARJALAINEN
  • SUOMENTANUT JUHA HURME
  • ISBN 978-951-851-854-2

Katrina

Ilmestynyt 11.5.2018

OSTAprinted bookebook

Kuka muistaa aikansa kansainvälisen bestsellerin, suomalaisen kosmopoliitin Sally Salmisen vuonna 1936 New Yorkissa kirjoittaman Katrinan? Nuori päähenkilö Katrina muuttaa Pohjanmaalta Ahvenanmaalle naimisiin Johanin kanssa. Johan on saamaton, puijari ja valepukki, mutta, outoa kyllä, Katrina rakastaa häntä syvästi. Lapsen ruumisarkkuakaan Johan ei saa rakennettua; Katrina on aikaansa nähden edistyksellinen nainen, ja Katrina romaani, joka ensimmäisten joukossa Suomessa kertoo naisten tarinoita heistä itsestään käsin. Romaani kuvaa elämää itsenäisyyden aikamme alun Ahvenanmaalla, kaikessa sen kauneudessa, mutta myös sisäänpäinlämpiävyydessä ja sekaannuksessa: ajan poliittinen tilanne ei voi olla näkyvissä saaristossa, ja vallanpitäjien kritiikki on Katrinan katseessa usein läsnä. Katrinassa on sekoitettuna useampia tyylilajeja seikkailukertomukseen saakka. Usein kerrontaa ja traagisiakin tapahtumia säestää älykäs, hiljainen huumori. Sen hahmot – niin naiset kuin miehetkin – ovat harvinaisen ehjiä ja monimutkaisia, siis ihmisiä.

On aika nostaa Katrina sille kuuluvalle korkealle sijalle suomalaisessa kirjallisuudessa, ja Juha Hurmeen uusi, loistelias käännös totta totisesti sen tekee!

"Katrina ponnahti sängystä taisteluvalmiina amatsonina lyhyessä paidassaan. Ennen kuin mies ehti hyökätä, Katrina syöksyi tämän kimppuun ja retuutti häntä ovelle, mutta mies pani ahtaassa eteisessä rajusti hanttiin ja kiskoi Katrinan alas lattialle, missä mies makasi selällään ja sätkytteli lyhyitä koipiaan kuin ylösalaisin käännetty koppakuoriainen. Mutta Katrina oli liian nopea ja voimakas hänen lihavalle, kömpelölle ruumiilleen. Katrina sai hyvän otteen miehen selän alta ja rullasi hänet ympäri isolle mahalleen, niin että hän keikahti kynnyksen ylitse ja jatkoi itsekseen pyörimistä, kunnes päätyi rappusten juurelle nokkosiin. Kapteeni kapusi vaivalloisesti pystyyn päräytellen pitkiä kirouksia ja lähti nilkuttamaan pois."

SULJE

"Tuoreeksi romaanin tekee erityisesti Katrinan hahmo. Oikeudentunnossaan hän on ihmisarvonsa tiedostavan naisen kuva, ei kuitenkaan mikään kiiltokuva.
Hurmeen käännös on erittäin raikas kunnianpalautus teokselle."
Seija Forsström, Kouvolan Sanomat 23.7.2018

"Katrina on saanut nyt uutta huomiota tuoreen suomennoksen myötä, ja todella ansaitusti. Romaanin pitäisi lukeutua yleissivistykseen ja kirjallisuutemme klassikoihin."
Merja Nevalainen, Keskipohjanmaa 18.7.2018