Scandorama
  • LUOKITUS 85.3
  • SIDOTTU, YLIVETO, NELIVÄRIKUVITUS
  • 167 × 237 MM 
  • 64 SIVUA 
  • ULKOASU CATHERINE ANYANGO Grünewald
  • SUOMENTANUT RAIJA RINTAMÄKI
  • TEOS & FÖRLAGET -SARJA
  • ISBN 978-951-851-847-4

Scandorama

Ilmestynyt 16.3.2018

OSTAprinted bookebook

Scandorama on skandinaavinen idylliyhteiskunta, paikka jossa halutaan tulla täydellisiksi, eliittivaltio tiukkojen rajojen sisäpuolella. Stohome on puhdas, kirkkaiden valojen kirjoma. Toisella puolella lahtea sijaitsee Helsingy City, rapistunut ja rähjäinen, siellä asuu Miskatt. Kaupungin pirstaleissa elää ihmisten pirstaleita, niiden epäsopivien pirstaleita jotka eivät mahdu Scandoramaan. Miskatt on yksi heistä, Homo Felinus, geneettinen hybridi naisesta ja kissasta. Miskatt piiloutuu maan alle elättääkseen itsensä valonaroilla vastarintatehtävillä, samalla hän ajautuu yhä kauemmas erään tietyn golden boyn, unelman, luota.

Hannele Mikaela Taivassalon kirjoittama ja Catherine Anyango Grünewaldin kuvittama sarjakuvaromaani hyvinvoivasta mutta muukalaisvihamielisestä Scandoramasta on vahva kommentti sitä vallitsevaa yhteiskunnallista ilmapiiriä vastaan, jossa paperittomat eivät saa olla olemassa.

"Tervetuloa NeoScandiaan. Tänne ei ole helppo päästä, mutta täältä karkotetaan herkästi. Tämän kauniimpaa paikkaa ei olekaan, uskokaa pois. Eikä tämän puhtaampaa. Tervetuloa NeoScandiaan. Kulje turvatarkastuksen kautta vasemmalle, tässä on huoneesi karanteenikaupungissa, olemme nähneet viisumisi, harkitsemme, sinusta voi olla meille hyötyä. Oikealla on tie pois ja takaisin Neuropaan. Useimmat käännytetään sinne."

SULJE

"Scandoraman tarina on tieteiskirjallisuuden saralla pikemminkin klassinen kuin kekseliäs. (--) Tuttuihin kaavoihin ja käytäntöihin nojaaminen on kuitenkin mahdollisuus, jonka Scandorama käyttää hyvin. Konventioiden kautta muodolla on tilaa hengittää.
Tämä näkyy erityisesti ruotsalais-kenialaisen Anyango Grünewaldin kuvissa, kekseliäissä kompositioissa ja ilmeikkään herkissä viivoissa, joita sininen ja harmaa akvarelli sitoo yhteen. Hiljaisuus saa ruuduissa paljon tilaa."
Arla Kanerva, Helsingin Sanomat 12.6.2018