Sisämaa
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 130 × 207 MM 
  • 192 SIVUA 
  • ULKOASU CAMILLA PENTTI
  • SUOMENTANUT RAIJA RINTAMÄKI
  • TEOS & FÖRLAGET -SARJA
  • ALKUTEOS INLANDET
  • ISBN 978-951-851-842-9

Sisämaa

Ilmestynyt 30.1.2018

OSTAprinted bookebook

Voiko aloittaa alusta missä tahansa, luoda itselleen uuden elämän jossakin muualla? Miten tullaan osaksi jotakin uutta?

Nuori nainen muuttaa Tukholmasta poikaystävänsä kotiseudulle, pieneen taajamaan Norrlandiin, sisämaahan Ruotsin pohjoiseen. Mutta seurustelusuhde loppuu ennen kuin he edes pääsevät perille. Nainen menee töihin ruokakauppaan ja jää asumaan seudulle syystä, jota ei itsekään oikein ymmärrä. Hitaasti ja varmasti hän etsii paikkaansa paikkakunnalla, antaa sen etsiä paikkaa itsestään. Uudessa yhteisössä on toiset, tuntemattomat koodit. Täällä jätetään ovet lukitsematta, ryypätään Hotellilla lauantaisin, ajetaan autoa jäällä.

Sisämaa on omavaloinen esikoisromaani poislähdöstä ja muutoksesta. Sen riisuttu, tarkkarajainen kerronta tutkii arjen konkreettista rakentumista, pikkupaikkakunnan mielenlaatua ja sitä miten ympäristö voi peilata ihmisen sisäistä maisemaa, vapauden ja yksinäisyyden välistä suhdetta.

"Tätä paikkaa ympäröi luonto, mutta luontoon en silti pääse. En ilman autoa. Kävelylenkeilläni liikun taajamassa; kuuntelen musiikkia ja unohdan ajan kulumisen varsinkin nyt kesällä, kun aurinko on koko ajan läsnä. Tallaan katuja, kävelypolkuja ja tienvarsia enkä kohtaa ketään, en luontoakaan. Joskus hän soittaa minulle ja kysyy lähdenkö retkelle. Silloin vastaan kyllä. Ajamme autolla ja maantien pientareet vaihtuvat ikkunoiden takana, mutta maisema näyttää samanlaiselta. Hän valitsee tottuneesti tienposkesta jonkin huomaamattoman paikan johon jättää auton, ja sitten me kävelemme. Täällä on luonto. Täällä ovat korkeat puut, joilla ei ole kaupungista ja sähkövaloista tietoakaan. Täällä ovat vuosikausien satunnaisista reitinvalinnoista syntyneet polut, jotka risteilevät metsään tallautuneina. Täällä on vapautta, jota en kuitenkaan arvosta enkä hyödynnä. Vapautta, jonka näkee niin paljon helpommin matkan päästä."

SULJE

"Sisämaa on tyylillisesti harvinaisen kirkas. Willows on uskaltanut jättää kellon pois kerronnasta ja antaa ajan liikkua vapaasti pienissä luvuissa. Hyvin leikattu rakenne luottaa lukijan kykyyn eläytyä tilanteisiin ja niiden rinnastuksiin."
Mervi Kantokorpi, Helsingin Sanomat 30.5.2018

"Toiseksi keskeishahmoksi nousee tavallaan myös pieni pohjoinen taajama. Willows piirtää paikkakunnan näkyviin herkullisesti."
Marjo Jääskä, Kouvolan Sanomat 21.5.2018

"Niukasta draamasta huolimatta Sisämaa on kaikkea muuta kuin tylsä. Willowsin kertojanotteessa on samaa vangitsevuutta kuin Ian McEwanin Lauantaissa. Yhteistä on myös havainnoinnin pikkutarkkuus."
Tommi Aitio, Kauppalehti Optio 23.4.2018