super hyvä olo
  • LUOKITUS 82.2
  • NIDOTTU, LIEPEELLINEN
  • 170 × 220 MM 
  • 72 SIVUA 
  • ULKOASU DOG DESING
  • ISBN 978-951-851-863-4

super hyvä olo

Ilmestynyt 7.3.2018

OSTAprinted bookebook

Mitä jää kielestä ja maailmasta jäljelle, jos sanavarasto on rajoitettu muutamaan sataan sanaan? Ainakin raivokasta yritystä ja ennen kaikkea suuria tunteita, joiden on pakko ahtautua ilmoille vaillinaisen vokabulaarin lävitse ja sen tuskastuttavia reunaehtoja myötäillen. Tällaisin eväin Espoon Ison omenan kauppakeskuksen kyljessä joutuu kyhjöttämään kuvataiteilija Otto Karvosen ja kirjailija Mikko Rimmisen yhteistyönä syntynyt ympäristötaideteos super hyvä olo, joka pyrkii kommunikoimaan heijastamalla sanavarastonsa pohjalta kyhäämiään virkkeitä lasipintaisiin seiniinsä. Värejä kuvaamaan teoksella on käytössään ainoastaan "ruskea", ja kaikenlainen runsaus määritetään lukusanalla "yksitoista". Erisnimiäkin on käytössä tasan yksi, ja niinpä "lasse" saa edustaa käytännössä koko ihmiskuntaa ja teoksen kaipuuta ihmisyyden ja olemassaolon likituntumaan. Teoksen lauseet rakentuvat hitaasti, kymmeniä tunteja kestävissä sykleissä.

Tässä kirjallisessa dokumentaatiossa alkuperäisteoksen puhujapolo saa ansaitun vuoron myös tekstuaalisessa muodossa. Sanavarasto ja teksti ovat prikulleen samat, mutta tempoon, ääneen ja tunnelmaan on yllättäen kasvanut uusia haaraumia. Tuloksena on hilpeän surullista ja töksähtelevää ajatuspuhetta, ahtaasta ilmaisukanavasta kajahtelevaa sanomisen vimmaa, jossa yksittäiset sanat joutuvat kantamaan verrattomasti enemmän merkitystä kuin mihin ne on alun perin kielessä räätälöity.

"lasse on kuin tasapainoinen myrsky kahvilassa lassen pitäisi todellakin jäädä kahvilaan ja välittää ja äkkiä lasse on pelkkä olento pelkkä pehmeä ja niinku kiusallinen olento ... ylihuomenna kahvilassa saa naureskella jutuille ihanaa jännittää naureskella jutuille jännittää mylviä kahvilassa kulman takana jännittää iso olo yöllä pelottaa vain jupiseva naku asia voiko tämä raikas ikävä olla sittenkin vain kevät ja jo pieni ruskea ystävä voi olla yllätys lassella on synttärit se on yllätys tuskin vain lassella on synttärit"

SULJE

"Niukka, toisteinen kieli tuo mieleen William Faulknerin Äänen ja vimman kehitysvammaisen minäkertojan sekä suppean sanavarastonsa kahlitsemat nykyteinit. Samanaikaisesti hauska ja kauhea kirja sopii parhaiten krapulaiseksi katumusharjoitukseksi, kun aivot kiertävät moshpitia ja 'kulman takana jännittää uusi olo'."
Silvia Hosseini, Image 23.5.2018