Enkelten verta
  • Luokitus 84.2
  • Sidottu, suojapaperi
  • 130 x 207 mm
  • 304 sivua
  • Kansi: Hannu Mänttäri
  • ja Miika Immonen
  • ISBN 978-951-851-414-8

Enkelten verta

Ilmestynyt 18.8.2011

OSTAprinted book

Albert Einsteinin väitetään sanoneen, että mikäli mehiläiset häviäisivät maailmasta, ihmislajilla olisi nelisen vuotta elinaikaa jäljellä.On 2010-luvun jälkipuolisko. Ennennäkemättömän laaja ja tuhoisa mehiläisten joukkokatoaminen ravistelee Yhdysvaltoja.

Suomessa mehiläishoitaja Orvo löytää tarhastaan tyhjän pesän. Onko Euroopan ja ehkä koko ihmiskunnan lähtölaskenta alkanut?

Orvon elämällä on tähän asti ollut kaksi keskipistettä: mehiläispesät ja hänen poikansa Eero. Kun Orvon elämän perustukset romahtavat, hän joutuu huomaamaan, miten vähän hän on itse asiassa tiennyt pojastaan, tämän salaisesta elämästä internetissä ja sen ulkopuolella. Ja Eeron ja mehiläisten kohtalot linkittyvät odottamattomilla tavoilla yhteen...

Orvo ottaa epätoivoisen askeleen. Jonnekin, mihin vain hän ja mehiläiset tuntevat tien. 

Enkelten verta on hurja tutkielma lähitulevaisuudesta, joka voi olla totta jo huomenna. Se on hyytävä kannanotto aikamme suuresta eettisestä kysymyksestä: miten suhtautua luontoon ja eläimiin. Samalla se on maaginen sukellus kuoleman ja kuolemattomuuden myyttiin, ihmisen sokeuteen suurten valintojen ja väistämättömyyksien edessä.

Johanna Sinisalo on iskussa.

Niin, Amerikassa kaikki on suurta. Katastrofitkin.

Toki hedelmäviljelmille on kärrätty rekkalasteittain mehiläispesiä, asetettu ne vanhoille paikoilleen, mutta kuinka ollakaan, kun päivän parin kuluttua on menty tarkistamaan pesät, ne ovat olleet tyhjiä.

Mystisen tyhjiä. On asennettu parveiluhälyttimiä, on koetettu kameroin valvoa pesiä yötä päivää - ei sillä, että siitä apua olisi, mutta edes tiedon saamiseksi.

Ja on saatu selville vain, että häivytty on.

Tuhannesosagramman painoisia telemetrisiä jäljittimiä on kiinnitetty mehiläisiin. Mutta aivan kuin jostakin ilkeästä oikusta, jäljittimillä varustetut yksilöt ovat palanneet kuuliaisesti pesiin. Ne, ja vain ne. Kaikki muuta ovat haihtuneet kuin tyhjään ilmaan.

Satoja, tuhansia pesiä on autioitunut miltei yhtä nopeasti kuin niitä on ehditty paikalle tuoda.

NCCD, nimeää reportaasin selostaja ilmiön: New Colony Collapse Disorder, laajempi ja tuhoisampi kuin mikään tähänastisista "epidemioista". Aiempia mehiläiskatoja vuosituhannen vaihteessa nimitettiin myös epidemioiksi, vaikka mitään täysin vedenpitävää, yhdistävää syytä pesien tyhjenemiselle ei ollut koskaan löydetty.

Ajattelen, että ennen kuin Välimeren maat saavat tuotantonsa nousemaan - mikäli NCCD ei iskisi sinnekin, Espanjaan, Portugaliin - joulupuuron manteli saattaisi kohta olla juhlapöydän hintavin yksittäinen ostos. Ja juuri kun ajattelen joulupöytää, tajuan että assosisaatio jouluun ei ole tullut pelkästään omien aivojeni sopukoista, vaan silmäkulmastani olen aistinut ikkunasta jotain: Toivonojan tuotantolaitosten luona välähtelee sinistä valoa, räikeät välkähdykset ovat kuin hetkeksi hulluksi tulleet jouluvalot keskellä elokuista iltaa, ja sitten kuulen etäistä meteliä, huutoa, ja tajuan että valo on hälytysajoneuvon katolla.

SULJE

"Mitä jos ihmiseläin todella tuhosi koko ekologisen lokeronsa, eikä vahinkoa saada enää korjattua? Mitä jos edessä on enää hidasta kuihtumista ja kurjuutta, ja lopulta ikuinen yö. Tässäkin tapauksessa meillä on yksi hyvä uutinen. Johanna Sinisalo tekee mainitusta aihepiiristä edelleen vetäviä romaaneja. Ja Enkelten verta taitaa olla hänen tähänastisista romaaneistaan hienoin."
Miina Supinen, Image 9/2011

"Pelottavan ihana romaani. Niin älykkäästi tässä ajassa. Tai oikeammin, niin uskottavasti edellä aikaansa. (--) Sinisalolle on helppo povata jälleen kansainvälistä menestystä."
Kristiina Dragon, SARA 2011/marraskuu

"Johanna Sinisalo hyytää veren näyllään mehiläisten katoamisesta (--) Sinisalo onnistuu upeasti kuvatessaan yhden ihmisen henkilökohtaisen tragedian kautta koko maapalloa koskettavia uhkakuvia."
Sanna Sevänen, Aamulehti 24.9.2011

"Enkelten verta on hyytävä visio tulevaisuudesta, joka ei taida olla kovin kaukana. Monet siinä kuvatut ekologiset, taloudelliset ja yhteiskunnalliset ilmiöt näkyvät jo tässä nykyisessä maailmassamme, ja aivan viime kuukausina ne ovat alkaneet entistä nopeammin kulkea juuri romaanissa ennustettuun suuntaan. Sopii toivoa, että tämä romaani ei osoittaudu profeetalliseksi."
Lasse Koskela, Parnasso 7/2011

"Etiikka, ekologia ja estetiikka yhdistyvät romaanissa laajaksi kennostoksi. (--) Enkelten verta -romaania lukiessa vahvistuu usko fiktion voimaan ja tehoon ottaa esiin globaalisti tärkeitä ongelmakenttiä."
Kaisa Kurikka, Turun Sanomat 2.10.2011

"Johanna Sinisalon uusi romaani Enkelten verta on vahvan visionäärinen - mutta myös realistinen - kuvaus huomisestamme."
Saija Räsänen / Keskisuomalainen 25.9.2011

"Olipa Sinisalon kanssa samaa mieltä kokonaan, osittain tai ei lainkaan, Enkelten verta lienee hänen kärjekkäin, koskettavin ja kompaktein teoksensa. Scifi-vaikutteet ovat tallella, ja satiirin nuolet tykittävät suoraan tehotuotetulla lihakarjalla täyteenampatun keskiluokan tylsään mielenmaisemaan - jospa siellä sittenkin olisi joku kotona."
Heidi Lakkala, Lapin Kansa 29.9.2011

"Eläinaktivistipojan blogi ja minäkertojan tarina kulkevat rinnakkain ja lomittain muodostaen kiehtovan ja jännittävänkin kokonaisuuden."
Annamari Saure, Me Naiset 41/2011

"Johanna Sinisalon kirjoissa ilahduttaa hänen tapansa tarkastella jollain lailla outoa maailmaa luonnollisesti ja liikoja kummastelematta. (--) Sinisalo punoo jännitystä ja paljastaa lukijalle pala palalta, mitä on tapahtunut."
Salla Simukka, Suomen Kuvalehti 44/2011