Lätkä - kirja urheilusta
  • Kirjastoluokka 79.37
  • Sidottu, suojapaperi
  • 130 x 207 mm
  • 252 sivua
  • Kansi Jenni Saari
  • ISBN 978-951-851-336-3

Lätkä - kirja urheilusta

Ilmestynyt 21.9.2011

OSTAprinted book

Urheilu antaa pidemmän lapsuuden, koska urheilussa on pysyttävä hetkessä kiinni ja oltava monessa lapsen kaltainen: rohkea, impulsiivinen ja täysin keskittynyt niin kuin lapset usein luonnostaan ovat.

Kaarina Hazardin ja Raimo Summasen kirjassa Lätkä – kirja urheilusta puhutaan erityisesti jääkiekosta, ja sen kautta urheiluelämästä, joukkueena elämisestä, pelin olemuksesta, koko urheilun mielestä ja merkityksestä niin sitä tekeville kuin sitä katsovillekin.

Katsojalle urheilu näyttää turbovaihteella etenevältä spektaakkelilta, kun siitä näkyy vain suorituksen vaahtopää. Urheilussa elävälle kyse on sinnikkäästä, loputtomasta toistosta, mutta myös pötköttelystä, palautumisesta ja odottelusta. Kummankin kokemus urheilusta pakenee ajattelua ja sanoja. Yksi on kuitenkin yhteistä: ponnistuksen tuottama ilo.

Hazardin ja Summasen kirja on pakollista luettavaa niille jotka rakastavat älyä, nopeutta, kiihkeyttä, analyysia ja totuudellisuutta samassa paketissa.

Jos on sitkeä ja hyvässä ohjauksessa, todennäköisyys huipulle pääsemiseksi kasvaa muutamalla prosenttiyksiköllä. Jos on tärkeintä kilpailla voitosta,  on hyvä etsiä aina uusia lajeja, tai keksiä niitä itse ja pistää kilpailut pystyyn. Tällainen toimintatapa on monen urheilijan sisällä jo lapsena, he etsivät jatkuvasti uusia haasteita, uskaltautuvat tuntemattomaan, ottavat riskejä ja oppivat yrityksen ja erehdyksen kautta. Toisin sanoen, he ovat hyvin addiktoituvia tyyppejä, jotka eivät mielellään jätä kesken tai puolitiehen. He menevät loppuun asti. Addiktoitumisherkkyys yhdistää kaikkia huippu-urheilijoita tai himokuntoilijoita tai alkoholisteja tai peliriippuvaisia tai tupakoitsijoita. Tämä piirre on urheilun salaisuus, mutta samalla väärin ymmärrettynä tragedia. Siksi urheilun kenttää on tarjottava mahdollisimman monelle. Nyt hallitsevana käsityksenä on urheilun hyveellisyys, se on pintaa ja kiiltoa. Urheilun suurin hyve on se, että sen maailmassa moni voi purkaa ja toteuttaa itseään. Riskipiirre valjastetaan hyvään.

Urheilun maailma on hyvällä tavalla sairas. Epäkohdat urheilussa ovat parasta mitä urheilu voi tarjota, koska ne kertovat ihmisyydestä ja inhimillisyydestä.

SULJE

"[K]irjoittajakaksikko on osunut poikkeuksellisella tavalla sellaisen uuden sanomisen väylään, jossa urheilua kosketellaan universaalista näkökulmasta urheilukirjoittamisen uudella kieliopilla.(--) Lätkä on kaunis kirja urheilusta."
Petteri Sihvonen, Urheilulehti 38/2011

"Kirjassa kerrotaan urheilusta kauniisti, mutta toisaalta hyvin karusti. Käsittelyssä ovat muun muassa lapset ja nuoret sekä raha ja doping."
Tuomas Arkimies, STT 21.9.2011

"Kun vaikeat termit ja turha kikkailu on heitetty romukoppaan, kirja pääsee oikeasti lähelle urheilun maailmaa (--) se antaa ajattelemisen aihetta niin kokeneille lätkäjätkille kuin myös nuorille urheilijoille ja heidän valmentajilleen."
Riku Korkki, Iltalehti 21.9.2011

"Lätkä-kirja tekee ruumiinavauksen suomalaiselle urheilulle niin, että heikompia hirvittää. (--) Tämä teos on lähellä Vuoden urheilukirja -palkintoa."
Keskisuomalainen 6.10.2011