Nimeltään Kekkonen
  • Luokitus 84.2
  • Sidottu, suojapaperi
  • 140 x 210 mm
  • 480 sivua
  • Kansi: Nina Leino
  • ISBN 978-951-851-365-3

Nimeltään Kekkonen

Ilmestynyt 16.9.2011

OSTAprinted book

Raija Orasen historiallisen romaanin päähenkilö on Suomen pitkäaikaisin presidentti Urho Kaleva Kekkonen. Oranen on itse kainuulainen, ja kenties ainakin osittain sen vuoksi kainuulaiseksi mielletyn Kekkosen karismaattinen hahmo on hänelle läheinen. Kekkos-romaani alkaa sotien ajasta; on kulunut parikymmentä vuotta siitä, mihin Orasen edellinen, Mannerheimiä käsitellyt romaani päättyi.

Kekkosesta piirtyy tuttu ja samalla uudenlainen kuva: hän on karismaattinen, kunnianhimoinen, vahvatahtoinen, nopeaälyinen, huumorintajuinen, kiivas, äkkipikainen ja samalla herkkä, myös suuri naistenmies.

Vuonna 1940 Suomi oli talvisodassa menettänyt Karjalan ja suuren osan maa-alueestaan. Rauhansopimuksen valtuuspaperin allekirjoittanut presidentti Kallio kuolee dramaattisesti Helsingin rautatieasemalla. Hänen lähellään seisoo terhakkaana nuorehko miltei kalju pitkä mies, joka on jo ollut kiinni vallan kahvassa mutta syrjään joutunut. Pian alkaa uusi sota, ja Kekkonen joutuu ratkaisemaan sen, miten valta otetaan, kun maa on vaarassa joutua vieraan valtikan alle.

Kekkonen oli myös naistenmies. Hänen ja Sylvi Uinon rakkaus syttyi Etsivä Keskuspoliisin toimistossa ja johti avioliittoon ja kaksospoikien syntymään. Koko elämänsä Sylvi pysyi miehensä rinnalla tämän neuvonantajana ja uskollisena kumppanina. Mutta Kekkonen, viriili ja levoton, komea naistenmies seikkaili muuallakin. Poliittisen vallan kasvun myötä lisääntyivät naisseikkailut, joista kahdesta muodostui tärkeä, niin henkilökohtaisesti kuin poliittisestikin. Toistakymmentä vuotta kestänyt rakkaussuhde Anne-Marie Snellmaniin ei jäänyt pelkäksi seikkailuksi, vaan syveni todelliseksi rakkaudeksi. Kekkosen kirjoittamat kirjeet ovat romaanin taustamateriaalia.

Saattue lähestyi junaa, jossa väistyvän presidentin perhe häntä jo odotti. Kallion läheisimpien miesten tummat rivistöt reunustivat hänen tietään. Päät paljastuivat hattujen alta.

Silloin löysi tiensä presidentin sydämeen kolmas halvaus, joka seisautti veren kierron hänen suonissaan. Sähkölamppujen säihkeessä kenraalien syliin sortuvan Kallion silmät tavoitti tuolla hetkellä erityinen himerrys, kun valo osui miltei paljaaseen päälakeen suoraan hänen edessään.

Tuo nuorehko mies oli ollut hänen uskottujaan vuosikaudet, rakentanut oivallisesti vaalitietä presidentin linnaan ja istunut terhakkaana ja aikaansaavana jo sitä ennen hänen johtamissaan hallituksissa. Häntä Kallio oli hyvinkin ajatellut oman työnsä jatkajaksi.

Mutta nyt, elämänsä viimeisillä hetkillä, kun mies oli pimeän ja valonsäihkeen risteyksessä Kallion silmien ulottuvilla, hän ei muistanut mikä mies oli nimeltään. Kirjaimet leijuivat kosteassa, lumentuoksuisessa tuulessa, mutta hän ei tavoittanut niitä. Sinne nimi jäi harhailemaan, kun presidentin tietoisuus sulautui yhteen kaamoksen pimeyden kanssa, ja siellä se leijui yhä, kun aamun viimein koittaessa meren yllä aukeni taivaan kita, joka hymyili pilvihuulin.

SULJE

"Näköispainos Kekkosesta (--) Raija Oranen on perehtynyt kiitettävästi toisen Suomen maailmansodan jälkeisiin poliittisiin tapahtumiin, joiden keskiöön Kekkonen sijoitetaan. (--) Tapansa mukaan Oranen kirjoittaa vetävästi. Hänen realistinen fiktionsa kuvaa ryyppyremmien toilauksia ja erityinen huomio kiinnittyy Kekkosen naissuhteisiin."
Raimo Väyrynen, Uutispäivä Demari 27.9.2011

"Poliittinen jännitysnäytelmä (--) Se on vetävä ja asiantuntevaksi kiitetty tarina Suomen vaaran vuosista jatkosodan lopusta noottikriisin laukeamiseen. Sankari on Kekkonen, mutta siinä sivussa syntyy eloisa kuva monista ajan poliitikoista, kuten J.K. Paasikivestä ja taustavaikuttaja Kustaa Vilkunasta. Ja kaiken kestäneestä Sylvistä."

Maija Toppila, ET 19/2011

"Syksyn ainoa Kekkonen on romaani, Raija Orasen Nimeltään Kekkonen, mutta sen faktapohja täyttää tietokirjan vaatimukset. (--) Kirja on pikkutarkka, mutta se ei ole pitkästyttävä. Oranen osaa kuljettaa tarinaa eteenpäin. Se rullaa yli monien vaalien, hallitusten ja valtapelien."

Unto Hämäläinen, Helsingin Sanomat 16.9.2011

"Raija Oranen kirjoittaa paitsi romaanin, myös dekkarin ja henkilöhistoriallisesti moniulotteisen kirjan, joka on erittäin lähellä dokumentaarista todellisuutta. Teos kuuluu niihin luettaviin jotka pitävät lukijan otteessaan vielä viimeisen sivun sulkeuduttua."
Pentti Tynkkynen, Joutseno 1.12.2011

"Orasen Kekkonen on myös melkoinen velikulta. Viina virtaa, politiikan peluri huijaa vastustajiaan ja sänkykamarihommissakin Kekkonen on melkoinen peto."

Antti Eerola, STT

"Proosamme kärkeä (--) Asiapitoinen kerronta etenee luistavasti alusta loppuun saakka. (--) Nimeltään Kekkonen sisältää tuhdin ja hyvin valmistellun tietopaketin Kekkos-historian ystäville."
Jari Olavi Hiltunen, Opettaja 43/2011

"Teoksen parasta antia on kuvaus, miten nelikymmenvuotiaasta kilpailuhenkisestä ja voitontahtoisesta Urho Kekkosesta kehittyy parissakymmenessä vuodessa mies, joka näkee itsensä likipitäen korvaamattomana, voittamattomana."

Tiina Vuorimäki, Aamulehti 21.10.2011

4/5 tähteä. "Raija Orasen romaani Nimeltään Kekkonen luo elävän tuntuisen kuvan presidentti Urho Kekkosesta."

Riitta Castrén, Eeva 2011/marraskuu

MUUTA TUOTANTOA