Painokoneet seis! - Kertomuksia uuden journalismin ajasta
  • LUOKITUS 07
  • NIDOTTU, LIEPEELLINEN
  • 125 × 190 MM
  • 192 SIVUA
  • KANSI: VILLE TIIHONEN
  • ISBN 978Ž951Ž851Ž379Ž0

Painokoneet seis! - Kertomuksia uuden journalismin ajasta

Ilmestynyt 21.9.2011

OSTAprinted bookebook

Miten pysyä perässä kun maailma muuttuu? Tietenkin tiedotusvälineiden avulla. Mutta miten pysyä perässä kun tiedotusvälineet muuttuvat? Se onkin jo hankalampi kysymys. Toimittaja Johanna Vehkoo kertoo, mistä journalismin ja tiedonvälityksen muutoksessa on kyse. Onko journalismi kriisissä? Miten perinteinen media voi vastata sähköistyneen ja verkottuneen maailman esittämiin haasteisiin? Millainen on uuden median suhde demokratiaan?

Ja mitä laatujournalismi voi nykyaikana oikein tarkoittaa? Vehkoo ei ole huolissaan sanomalehtien tulevaisuudesta, sillä journalismi ei ole vain mustetta paperilla. Sen sijaan meidän tulee œ”pohtia laatujournalismin tulevaisuutta. Laadukkaan sisällön elintila kapenee koko ajan, kun mediaorganisaatiot syövät itseään sisältäpäin. Perinteisen median uumenista ei juuri kuulu ääniä, jotka vaatisivat muutosta. Samaan aikaan digitaalinen journalismi löytää uusia väyliä vanhasta kaartista välittämättä. Robotit korvaavat urheilutoimittajat ja joukkoäly auttaa tutkivaa toimittajaa.

Painokoneet seis! perustuu Vehkoon tutkimuksiin ja kokemuksiin toimittajantyössä. Se on tärkeä puheenvuoro aikana, jolloin journalismin yhteiskunnallisesta roolista on syytä huolestua maassa, jossa on väkilukuun suhteutettuna eniten toimittajia koko maailmassa.

Teos on saatavilla myös sähkökirjana joko Elisa Kirjasta tai iTunesista.

Tunnetun teoreeman mukaan ääretön määrä apinoita voi saada aikaan Shakespearen kootut teokset, jos niille annetaan ääretön määrä kirjoituskoneita ja äärettömästi aikaa. Todennäköisyys on pieni, mutta ei olematon. Apina on tässä ajatusleikissä metafora laitteelle, joka tuottaa satunnaisia kirjainjonoja loputtomasti. Mutta entä kun apinan voi opettaa tuottamaan järkeviä kirjainjonoja eli sanoja ja lauseita? Stats Monkey, Tilastoapina, ei kirjoita Shakespearea, mutta urheilujournalismia se tuottaa ihan sujuvasti. Yhdysvaltalaisen Northwesternin yliopiston Intelligent Information -laboratorion kehittämä Stats Monkey on ohjelma, joka kirjoittaa täysin päteviä lehtijuttuja alle kahdessa sekunnissa. Apinan teksti voittaa ihmisjournalistin monessa mielessä: se ei tee kielioppi- tai asiavirheitä, ei jaarittele eikä varsinkaan hidastele. Aluksi apina keskittyi amerikkalaisen baseballin raportointiin, mutta laajensi pian osaamistaan muihin urheilulajeihin. Nykyään se hallitsee suvereenisti myös jalkapallon ja koripallon. Kehittäjät uskovat apinan korvaavan urheilutoimittajan lisäksi myös taloustoimittajan, ainakin pörssitiedotteiden laatijana.

SULJE