Sushikirja - Perijapanilaisesta supisuomalaiseen
  • LUOKITUS 68.25
  • SIDOTTU, YLIVETO
  • 195 × 225 MM
  • NELIVÄRIKUVITUS
  • 208 SIVUA
  • GRAAFINEN SUUNNITTELU
  • MATTI NIKOLAINEN
  • ISBN 978Ž951Ž851Ž412Ž4
  • ILMESTYI SYYSKUUSSA 2011

Sushikirja - Perijapanilaisesta supisuomalaiseen

Ilmestynyt 21.9.2011

OSTAprinted book

Menestyskirjan Umami (Teos, 2007) tekijät Miika Pölkki ja Heikki Valkama ovat laatineet Sushikirjan, joka keskittyy perinteisen japanilaisen keittiön kansainvälisesti tunnetuimpaan osa-alueeseen.

Upeasti kuvitettu kirja esittelee yksityiskohtaisesti sushin historiaa ja siihen liittyvää kulttuuria, kuten sushikäytösetikettiä sekä sake- ja teetietoutta. Kirjan keskeistä antia ovat tietenkin myös herkulliset ja oikeaoppisesti perinteitä kunnioittavat sushireseptit, joita on nyt yksiin kansiin koottu kolmisenkymmentä.

Suomalaisittain kirja on uraauurtava sikäli, että kaikki mukaan valitut reseptit on laadittu suomalaisista raaka-aineista valmistettavia sushiannoksia ajatellen.

Kirjan Suomi-sushireseptit ovat arvostetun Umeshu-ravintolan kokkien käsialaa.

Alun perin sushi oli nykyisessä muodossaan pikaruoka. Tai oikeastaan sushin alkuperä on säilykkeessä: kala kiedottiin riisin sisään, jolloin riisi ja sushi muodostivat yhdessä käymisreaktion ja kala säilyi syötävänä. Riisi heitettiin pois, mädätetty kala syötiin.

1500-luvulla säilykkeestä keksittiin versio, jossa riisikin saatettiin syödä. NAREZUSHIKSI kutsuttua säilykekalaa syödään edelleen: kala säilötään riisin kanssa puuastiaan, joka suljetaan tiiviiksi. Näin sekä sushi että riisi säilyvät syömäkelpoisina. Mätänevä, tai kauniimmin sanottune fermentoituva, riisi antaa ruoalle hieman vastaavan happaman maun kuin etikka sushiriisissä.

SULJE

"Täydellinen sushikirja (--) Sushikirja on henkesalpaavan monipuolinen paketti tuosta japanilaisen ruokakulttuurin helmestä."
Juhani Tolvanen, Ilta-Sanomat 1.10.2011

"Sushikirja tulee kuin tilauksesta. (--) Suomalaisten kiinnostus ja sen myötä asiantuntemus kasvaa, mutta kunnollinen yleisesitys sushin saloista on puuttunut. (--) Kun vielä käsitellään teelajit, oluet ja saket ja sakekupit, ei sushin ystävältä mitään puutu."
Anna Paljakka, Nyt-viikkoliite (HS) 14.10.2011

"Hyviä ja raikkaita susheja. (--) hyvin kirja aiheestaan pajatson tyhjentää. (--) Kuvat ovat kauniita ja runsaita."
Markku Haapio, Iltalehti 23.1.2012

"sushinystävälle ja ennakkoluulottomalle kokeilijalle aarre"
Ulla-Maija von Hertzen, Pohjois-Kymenlaakso 29.2.2012

"Sushikirja ei ole vain keittokirja, vaikka siitä reseptejä toki löytyykin. Se on hieno ja asiantunteva sukellus japanilaisen ruokaperinteen tunnetuimpaan herkuun, jonka valmistaminen onnistuu myös täysin suomalaisista raaka-aineista."
Suomen Kuvalehti 9/2012

"Tämä kirja on niin rakkaudella kirjoitettu, kuvattu ja taitettu, että sen sietäisi saada rutkasti palkintoja. Ensimmäisenä nyt ainakin ehdokkuus Tieto-Finlandiaan."
Terhi Hyvärinen, MTV3.fi

"Mitä suomalainen sushista keksiikään kysyä, uusi Sushikirja tietänee vastauksen."
Sami Simola, Glorian Ruoka & Viini 7/2011

"Jos haluaa tietää sushista muutakin kuin lähisushikuppilan lounastarjonnan verran, voi aiheeseen tutustua todella tyylikkään keittokirjan kautta. Miika Pölkki ja Heikki Valkama ovat tehneet tarkan ja lähes tieteellisen kirjan sushista niin japanilaiseta kuin suomalaisestakin näkökulmasta."
Mervi Pasanen, Savon Sanomat 10.11.2011

"Sushi kuinee! Otsikko tarkoittaa, että mättäkää sushia. Sen ja paljon muuta oppii lukemalla Miika Pölkin ja Heikki Valkaman erinomaista Sushikirjaa."
SARA, marraskuu/2011

"Kaunis kirja upeine kuvineen ja tyylikkäine taittoineen on hieno lahja niin esteetikolle kuin sushihimoiselle kokkaajalle."
Uura Hagberg, Maku 6/2011

"Sushikirja saa veden kielelle (--) Sushikirja on nautittava ja runsas paketti kaikille japanilaisen ruokakulttuurin herkuista viehättyneille."
Elina Kuitto, Vartti 19.10.2011

"Se [Sushikirja] taustoittaa sushikulttuuria taitavasti, ja kotimaisia raaka-aineita hyödyntävä reseptiosio nostaa ruokahalua. Maistuisiko silakkanigiri?"
ELLE joulukuu/2011

"Tämä on kaunis ja monipuolinen opus Japanin ystäville."
Koti ja Keittiö 11/2011

"Suomalainen sushikirja vie nautinnolliselle nojatuolimatkalle sushin saloihin. (--) Mielenkiintoisesti kirjoitettu ja taitettu kirja houkuttelee lukijaa syvemmälle ruokakulttuurin saloihin. Kattavan listan Tokion sushitarjonnasta voisi vaikka printata Finnairin aasiankoneiden tuolinselkiin."
Matkatenava 5/2011