Joku on nukkunut vuoteessani
  • Luokitus 84.2
  • Sidottu, suojapaperi
  • 130 x 207 mm
  • 222 sivua
  • Kansi: Jenni Saari
  • ISBN 978-951-851-172-7

Joku on nukkunut vuoteessani

Ilmestynyt 6.3.2012

OSTAprinted book

Rosa herää aamulla vuoteessaan siihen, että hänen vieressään nukkuu vieras mies. Pian Rosa huomaa miehen asettuneen taloksi, parranajovälineet ja hiushoitotuotteet ovat ilmestyneet kylpyhuoneeseen, paidat viikattuina vaatehyllyille. Herättyään mies astuu tyynesti keittiöön, ottaa lehden ja kahvikupin ja toivottaa huomenta. Tuttu siis. Koirakaan ei hauku.

Onko Rosa unohtanut oman puolisonsa vai onko mies tunkeutunut hänen elämäänsä?

Rosa ei ehdi kysellä enempää, on pakko lähteä töihin ja iltaisin hoitamaan muistisairasta isää. Hän yrittää löytää apua niin lääkäriltä kuin poliisilta, joka ei ota tutkintapyyntöä vakavasti, onhan mies viipynyt talossa lähes viikon, eikä kuulemma tee kummempaa kuin katsoo televisiota, laittaa ruokaa ja kävelyttää koiraa. 

Vähitellen mysteeri sitten aukeaa. Ja paljastuu, että me kaikki saatamme kärsiä suunnattomasta yksinäisyydestä. Erityisesti silloin kun olemme yhdessä. 

Kristiina Lähde on kirjoittanut järkyttävän hauskan ja koskettavan kirjan, josta tunnistamme omat liittomme ja yksinäisyytemme.

Säikähtäneenä Rosa hapuili sormiinsa lukuvalon katkaisimen. Parisängyn toisella puolella makasi ihmisen muotoinen olento täyttäen peiton ja patjan välisen tilan. Katso rauhassa, Rosa sanoi itselleen järjen äänellä, hänhän nukkuu. Sitten Rosa katsoi ja arvioi olennon päätä, muuta ei peiton alta näkynyt: ventovieras. Ei mitään tuttua. Mielen pohjalle sulloutuneet pelot pulpahtivat korkkina pintaan. Olenko sairastunut, Rosa hätääntyi, olenko seonnut? Hän nipisti silmänsä kiinni useaksi sekunniksi, ei niinkään paetakseen kuin antaakseen tälle arjen sileyteen ilmestyneelle rypylle aikaa oieta ja hävitä näkyvistä, mutta ryppy ei tiennyt, mitä siltä odotettiin tai ei halunnut noudattaa Rosan tahtoa. Pussilakana - Rosan harmaapohjainen oranssikuvioinen kotimainen pussilakana - kohoili verkkaisesti, ja sitten karvainen käsivarsi pisti esiin ja koukistui raapimaan olkapäätä. Se on mies, sen verran Rosa ymmärsi. OUTO MIES.

SULJE

"Joku on nukkunut vuoteessani on elämänmakuinen ja sujuvasti etenevä romaani yksinäisyydestä, kohtaamattomuudesta ja ontoista ihmissuhteista. Älykkään huumorinsa ansiosta teos on myös varsin viihdyttävä." Nina Lehtinen, Aamulehti 2.4.2012

"Kirjailijan tyyli on kurinalaista ja ilmaisuvoimaista, ja hieno rakenne pysyy hyvin koossa. Upea kirja, jonka viimeistelee mainio kansi!"
Arto Vaahtokari, Helsingin Uutiset 17.3.2012

"Tarina alkaa sellaisella koukulla, että kirjaa on vaikea laskea käsistään ennen viimeistä sivua. Runoilijan ja suomentajan esikoisromaani on kirjoitettu tarkasti ja kauniisti, ja se tarjoaa lukijalleen monia tulkinnan tasoja.""
Susanna Laari, Me Naiset 13/2012

"Kristiina Lähde on virittänyt romaanissaan äärimmilleen vieraantumisen toisesta ihmisestä. (--) Romaanin idea on hyvä, kun halutaan kuvata sitä, miten kaksin voi olla yksin."
Ulla Janhonen, Anna 13/2012

Joku on nukkunut vuoteessani kuvaa haikeaa yksinäisyyttä, ymmärtämättömyyttä, menetyksiä, kylmyyttä. Niitä romaanin henkilöt pohtivat vakavina, kielellisesti ansioikkain lausein. (--) Viihdyttävän kerronnan keinoista Lähteen käytössä ovat salaperäiset sattumat ja yhteensattumat. Taitavasti hän käyttää selittämättä jääviä ja suorastaan selittämättömiä seikkoja nykyaikarealismin ohessa."
Kaisa Neimala, Parnasso 2/2012

"Harva kirja on havahduttanut heti ensimmäisellä sivullaan niin kuin Kristiina Lähteen esikoisromaani. Vaikka on elänyt saman puolison kanssa vuosikausia, voi hetkittäin tuntua, että elää aivan vieraan ihmisen kanssa. (--) Tarkkanäköinen ja koskettava kirja, suosittelen!"
Tarja Salo, Gloria 5/2012

"Kun teoksen 'ääneen' tottuu, tarinan hauskuus paljastuu. Ilo ei niinkään roisku kuin muhii tukahdutettuna kannen alla. Tuloksena on kuivaa hulvattomuutta, joka syntyy niin ristiriitaisuuksista kuin keskusteluistaki, jotka kulkevat muun muassa tähän tapaan: Mitä tämä on? Ruokaa. Mitä ruokaa? Maanantain."
Marika Riikonen, Hämeen Sanomat 18.4.2012

"Romaanin kieli on kauniin kuulasta ja osuva huumori miellyttää."
Laura Honkasalo, Iltalehti/Ilona 19/2012

"Kristiina Lähteen esikoisromaanista Joku on nukkunut vuoteessani tulee nopeasti mieleen Franz Kafka, kun järjettömien tapahtumien vyöry alkaa täysin yllättäen piinata päähenkilöitä normaalin näköisessä maailmassa."
Mari Viertola, Turun Sanomat 27.5.2012

"Kielellisesti kirkas ja paikoin herkullisen osuvia repliikkejä lataava teos kirvoittaa myös naurunhyrskähdyksiä."
Kristina Svensson, Vantaan Lauri

"Lähde käsittelee varsin jyrsittyä aihetta ovelasti rakennetussa huterassa rakennelmassaan, johon astutaan monesta eri ovesta. (--) Romaanin loppuratkaisu on yllättävä, sadunomainen kuten alkuasetelmakin. Lähde kirjoittaa kepeästi mutta on tosissaan."
Helena Ruuska, Helsingin Sanomat 3.5.2012

"Kristiina Lähteen käyttämä kieli on ilmaisuvoimaista, ja hän kuvaa henkilöidensä elämää koskettavasti. Kirjassa on myös mustaa huumoria."
Matkaan-lehti 8/2012

4/5 tähteä. "Teos on lumoavasti kerrottu tarina siitä, kuinka toisen ihmisen kanssa voi elää yhdessä, mutta epätoivoisen yksinäisenä, toista aidosti kohtaamatta."
Meri Liukkonen, Metro 5.11.2012

"Kun lapset nukkuvat, on vanhempien vuoro avata oma kirja. Tämän jutun ["Satujen tärkeydestä"] inspiraationa toimi Kristiina Lähteen Joku on nukkunut vuoteessani (Teos 2012). Romaani on hieno versio Kultakutri-sadusta aikuisille."
Minna Jaakkola, Etelä-Saimaa 30.5.2012

"Vaikka kirjan perusrakennelma on absurdi, niin Lähde kirjoittaa kirjaansa realistisesti. (--) Kirjaa on pakko lukea eteenpäin, kun on pakko saada selville, kuka mysteerimies on ja miten hän on Rosan viereen eksynyt."
Sari Orkomies, Uusimaa 9.12.2012